Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar EU för att inte acceptera Turkiet som medlemsland ”på grund av att den stora majoriteten av vårt folk är muslimer”. Arkivbild.

Erdogan föreslår turkisk folkomröstning om EU

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som britterna röstar om huruvida de ska lämna EU föreslår Turkiets president Recep Tayyip Erdogan en folkomröstning om landet ska fortsätta de segdragna samtalen om medlemskap i unionen.

– Vi kan fråga folket, precis som britterna gör... Om folket skulle rösta för att fortsätta (förhandlingarna), så gör vi det, säger Erdogan.

Erdogan upprepade sin kritik mot att EU förhalat de visumlättnader för turkar som parterna enats om i det gemensamma flyktingavtalet i våras, och anklagade unionen för dubbelmoral i flyktingfrågan.

– Ni håller inte vad ni lovat. Det här är Europas fula ansikte. När Erdogan visar upp ert fula ansikte blir ni galna, säger han.

Samtidigt bekräftade utrikesminister Mevlut Cavusoglu att EU-samtalen om medlemskap ska fortsätta nästa vecka, men att Turkiet då kommer att pressa på för att införa visumfrihet för turkiska medborgare som reser till EU.

Turkiet förhandlar om EU-medlemskap sedan 2005. I samband med den brittiska brexit-debatten, som handlat mycket om invandring, har den brittiska premiärministern David Cameron sagt att Turkiet inte kommer att bli EU-medlem förrän år 3000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.