Efter statsbesök utomlands återvänder nu Turkiets premiärminister Erdogan Foto: Scanpix

Erdogan möter protestledare

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan har gått med på att möta ledare för de protestaktioner som pågår i Istanbul och som har spritt sig runt om Turkiet.

Vice premiärminister Bülent Arınç sade på måndagen att mötet väntas bli av på onsdag.

Kravet på ett möte kom från aktivister som lett de demonstrationer som pågått i elva dagar och som skakar Turkiet. Protesterna utlöstes av planerna att bygga ett shoppingcenter i ett grönområde i Istanbul.

– De har bett om ett möte med premiärministern och han har gått med på att möta de som organiserar protesterna, sade Arınç.

Samtidigt kommer besked om att president Abdullah Gül har godkänt ett kontroversiellt lagförslag om förbud för affärer att sälja alkohol mellan tio på kvällen och sex på morgonen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia, enligt den turkiska dagstidningen Hürriyet.

Delar av demonstranterna har vänt sig emot förslaget, som röstades igenom i parlamentet i slutet av maj, då de anser att det är en inskränkning i privatlivet.

Sportanläggningar, hälsoinstitutitioner och studentbostäder förbjuds även sälja alkohol och gränsen för rattfylla sänks från 1,0 till 0,5 promille.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.