Erdogan på presskonferensen efter mötet med EU-topparna. Foto: TT

Erdogan: Turkiet har tagit sitt ansvar

Uppdaterad
Publicerad

I flyktingkrisens spår söker EU närmare kontakter med Turkiet. Men hur det ska gå till är långt ifrån givet.

Och det är uppenbart att Turkiet inte möter upp med mössan i hand.

– Vi är öppna för alla former av samarbete på det här området, sade visserligen president Recep Tayyip Erdogan efter sitt möte med EU:s permanente ordförande Donald Tusk i Bryssel på måndagen.

Men i samma andetag stod det klart att Turkiet inte hursomhelst tänker låta EU diktera villkoren.

#flykt

– Turkiet har tydligt tagit sitt ansvar för det internationella samfundets räkning, sade Erdogan och pekade på att landet hyser 2,5 miljoner flyktingar, varav 2,2 miljoner från Syrien. Och han gav också en tydlig passning till de europeiska ledare som öppet talat om att endast vilja ta emot asylsökande som är kristna.

– Vi har aldrig skickat folk som kommit till Turkiet vidare till andra länder. . . Vi har inte diskriminerat någon – varken muslimer, kristna eller yazidier. Vi har accepterat dem alla, hävdade Erdogan.

Aktionsplan på gång?

Enligt Tusk rörde samtalen allt från större ekonomiskt stöd till skärpta gränskontroller, inklusive den turkiska idén om att skapa en ”buffertzon” inne på syriskt territorium. Inga besked gavs dock om några färdiga beslut, mer än att ”våra underlydande haft intensiva samtal de senaste veckorna och dagarna”.

Tyska tidningen FAZ hävdade i söndags att en gemensam EU-turkisk aktionsplan är på gång, bland annat om att upprätta ytterligare sex stora flyktingläger i Turkiet, med ekonomiskt stöd från EU.

Uppgifterna om planen är oklara. För Reuters uppgav en EU-källa att FAZ-artikeln ”inte är i linje med vad vi har diskuterat”.

Men enligt det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel bekräftade en EU-tjänsteman att planen finns och den ska diskuteras på torsdag av EU:s inrikesministrar. Redan denna vecka åker en delegation med höga EU-tjänstemän till Turkiet.

Kritik mot PKK

Relationen mellan EU och Turkiet har länge varit svajig. Förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap kryper fram med myrsteg. Många inom EU ogillar skarpt hur Turkiet agerar mot kurderna och den politiska oppositionen – samtidigt som Turkiet lika skarpt ogillar mycket av kritiken.

– Även om EU-länderna erkänner PKK (Kurdistans arbetarparti) som en terrororganisation är det sorgligt att se att vissa länder inte gör det i praktiken, sade Erdogan sturskt och försvarade Turkiets insatser mot PKK och dess Syrien-baserade ”systerparti” PYD.

– Vi kan inte prata om goda terrorister mot onda terrorister. IS är en terrorgrupp och det är också PKK och PYD, sade den turkiske presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet