Erik Sorto är första person i världen att få den nya tekniken inopererad i hjärnan. Foto: TT

Erik kan dricka öl – trots sin förlamning

Publicerad

Med tankens kraft kan totalförlamade Erik Sorto styra en robotarm. För första gången på 13 år har han tagit en öl utan att be om hjälp.

Erik Sorto blev skottskadad för 13 år sedan och är sedan dess förlamad från nacken och neråt. Han är försöksperson för ett forskningsprojekt i Kalifornien och har som första person i världen fått implantat inopererade i den del av hjärnan som kontrollerar tankar.

I en ny video som forskargruppen släppt ser man hur Erik med hjälp av tankens kraft styr en robotarm, som serverar honom en öl.

– Det var otroligt. I 13 år har jag längtat efter att ta en öl utan att behöva be någon om hjälp, säger Erik Sorto.

Liknande teknik har använts tidigare för att styra en robotarm, men då har implantaten opererats in i hjärnans motoriska centrum. Enligt forskarna blir då robotarmens rörelser ryckiga och svårare att kontrollera.

– Vi använder algoritmer som kodar om personens tankar. Signalen kodas sedan om och styr robotarmen, säger Richard Anderson, professor i neurovetenskap vid Caltechuniversitetet.

Mycket forskning återstår

Det kan verka skrämmande när gränserna mellan människa och maskin suddas ut, men för förlamade och amputerade kan den här tekniken vara mycket värdefull. Tekniken är fortfarande i sin linda och mycket jobb återstår innan vi ser det här i vår vardag.

Rickard Brånemark, docent i ortopedi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger till tidningen Dagens Medicin att tekniken fortfarande är riskabel och att hjärnimplantat i dagsläget kan användas på personer med grava funktionsnedsättningar.

– Hela forskningsfältet med neurologisk styrning av proteser är oerhört fascinerande, och den här studien är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Brånemark till tidningen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.