Erkände mord efter fantombild skapad med dna

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på 25-åriga Chantay Blankinship 2016 saknade vittnen och låg ouppklarat under två år. Men med hjälp av dna-teknik skapades en fantombild på gärningsmannen som greps en vecka efter att polisen hade spridit bilden. Han har nu erkänt mordet, rapporterar AP.

Av rädsla för att också mördas valde Chantay Blankinship familj att isolera sig i en liten stad i Texas efter mordet på henne i maj 2016. Kanske var den okända mördaren också efter dem, tänkte familjen.  

Eftersom fallet saknade vittnen och låg ouppklarat i över två år bestämde sig polisen i Texas för att använda sig av ny teknik för att försöka driva rättsprocessen framåt, rapporterar AP. Dna som hade hittats på mordoffret användes för att göra en fantombild för att avgöra hur gärningsmannen kunde se ut i dag.

Greps inom en vecka

När bilden på gärningsmannen spreds i början av november tog det inte mer än en vecka innan en misstänkt hade gripits.   

Trots att fantombilden inte liknade honom särskilt mycket, valde ändå 21-årige Texasbon Ryan Riggs att hålla sig undan i ett par dagar. Därefter tog han sig till kyrkan dit både han och Chantay Blankinship brukade gå och erkände att det var han som hade slagit ihjäl henne.

Varför han mördade henne har polisen inte uppgett. 

Vill klara upp ett fall från 1981

Framgången i fallet med det uppklarade mordet har nu lett till att polisen i Texas använder tekniken för att försöka klara upp ytterligare ett mordfall, från 1981.

– Det har definitivt förnyat intresset bland allmänheten för fallet. Vi har fått ett antal tips och telefonsamtal, säger sheriffen Chris Kirk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.