Estland bygger stängsel mot Ryssland

Publicerad

I ännu ett tecken på det försämrade säkerhetspolitiska läget ska Estland bygga ett elva mil långt och två och en halv meter högt taggtrådsförsett stängsel längs gränsen mot Ryssland.

Enligt Toomas Viks, talesperson för inrikesministeriet, är målet med konstruktionen att täcka landgränsen med teknisk övervakning dygnet runt ”för att skapa idealiska förutsättningar för gränsbevakning och att säkra Estlands och Schengenområdets säkerhet”.

Bygget ska inledas 2018 och stå klart året därpå. De elva milen kommer inte täcka hela gränsen, men sträckor som består av träskmark undantas, enligt Viks.

Estland, liksom Lettland och Litauen, är Nato- och EU-medlemmar. Länderna, med stora ryska minoriteter, har fått mer och mer spänt förhållande till Moskva, inte minst efter stridigheterna i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.