Etiopisk ex-diktator dömd för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare diktatorn Mengistu Haile Mariam dömdes i dag till döden för folkmord av en etiopisk domstol. Rättegången mot den före detta marxistledaren har pågått i tolv år.

Mengistu och ytterligare elva personer döms också för mord, frihetsberövanden och konfiskering av privat egendom.

Mengistu, som i dag lever i exil i Zimbabwe, tog makten genom en kupp i Etiopien 1974. Tiotusentals personer mördades i den interna maktkamp som följde. Mengistus regim störtades 1991 varpå han flydde landet.

Lever bekvämt utomlands

Mengistu Haile Mariam fanns inte på plats i rättssalen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Han lever ett bekvämt, tillbakadraget liv i Zimbabwe under president Robert Mugabes beskydd.

Mengistus regim varade i 17 år. Det inleddes när kejsaren Haile Selassie störtades 1974 och sedan dog under mystiska omständigheter ett år senare.

Under slutet av 1970-talet inleddes utrensningsoperationen ”Röd terror”. Tiotusentals personer mördades och långt fler tvångsförflyttades av politiska skäl.

Ökänd hungerskatastrof

De politiska problemen fick konsekvenser för Etiopiens ekonomi och under 1980-talet upplevde landet en av världshistoriens mest omskrivna hungerkatastrofer. Upp emot 1 miljon personer svalt till döds 1984-1985.

Bevisen mot Mengistu är många liksom vittnesmålen. Hundratals personer har vittnat inför rätten och order om avrättningar finns väl dokumenterade i form av skrivna order och videofilmer.

Det är dock inte särskilt troligt att domen mot Mengistu verkställs eftersom Zimbabwe hittills har vägrat att utlämna den tidigare diktatorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.