Ett år i al-Qaidas klor

Uppdaterad
Publicerad

På söndag har en svensk man suttit kidnappad av en al-Qaida-grupp i Mali i ett helt år.

Tilltagande kaos och en eventuell internationell militärinsats i det västafrikanska landet väcker oro för gisslans situation.

Den nu 37-årige motorcykelturisten från Stockholmstrakten, hans nederländske och brittisk-sydafrikanske vän rövades bort i Timbuktu i norr.

De togs av al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, känt för kidnappningar och lösenkrav på mångmiljonbelopp.

Svensk man kidnappad i Mali

Mali var redan då kaotiskt men har slungats ner i en allt djupare avgrund av våld och anarki. Gerilla och islamistgrupper håller nu landets norra del – stort som Frankrike – och strider sinsemellan. I söder styr en övergångsregering efter en militärkupp. Västafrikanska länder vill återta norra Mali med trupp.

Frankrike, Belgien, Spanien och Italien rapporteras också kunna gå in militärt eftersom de fruktar en ny plattform för al-Qaida-attacker mot Europa.

Snart kan FN:s säkerhetsråd ge dem klartecken, även om FN-sändebudet Romani Prodi i onsdags sade sig tvivla på en snar insats.

Svensk tystnad

Mitt i röran sitter gisslan.

– Svensk polis arbetar aktivt med fallet, säger en källa som vill vara anonym till TT.

Instabiliteten oroar – gisslantagare kan i sådana lägen vilja slippa ”barlast”. Det är också svårt att veta vem man ska förhandla med.

Utåt är svenska regeringen, polisen och de anhöriga knäpptysta om fallet. I Frankrike, med sju kidnappade medborgare, är de öppnare. I oktober träffade anhöriga president Francois Hollande.

– Vi är övertygade om att han gör allt han kan, men vi är mycket, mycket oroliga för det spända läget och en eventuell militär insats, sade då pappan till en man som kidnappades dagen före svensken.

Betala lösen?

Aqim hade då sagt att Hollandes stöd för en väpnad insats riskerade att ”öppna helvetets portar för gisslan”.

Ett av Aqims krav för att släppa åtminstone britten uppfylldes dock härom veckan då utvisningen av en ökänd islamist från Storbritannien stoppades.

En knäckfråga är om Aqim vill och kan få betalt. Hollande är, till skillnad från företrädaren Nicolas Sarkozy, bestämt emot att köpslå med gisslantagare enligt nyhetsbyrån AFP. Svenska UD ville inte kommentera vilken Sveriges linje är.

– Öppet förnekar alla att det sker, men det finns hundra sätt att göra det på, säger en utländsk insatt källa.

Fakta: Kidnappningen

  • Den 25 november 2011 var en svensk, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.
  • Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, lät gisslan filmas i öknen av tv-kanalen al-Jazira i augusti.
  • Enligt inslaget sade svensken sig behandlas väl, att förhandlingar förekommit med svenska regeringen och att han troligen hölls kidnappad på grund av Sveriges militära insats i Afghanistan. Han sades också ha fått brev och gåvor från ambassaden.
  • Det är okänt om Aqim kräver pengar eller någon eftergift för att släppa svensken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet