De provinser där IS har erövrat mycket terräng bildar ett sammanhängande område. Foto: Foto: SVT Design/Eva Eliasson och Jessica Kurki

Ett år sedan IS utropade sitt kalifat

Publicerad

Islamiska statens (IS) självutnämnda kalifat utropades för ett år sedan och har betytt mycket för jihadiströrelsens förmåga att rekrytera. I sina anhängares ögon har IS blivit mycket mer än en terrororganisation.

Kalifatet har, sedan det tillkännagavs av IS-talesmannen Abu Muhammad al-Adnani, tagit kontrollen över halva Syrien och nästan en tredjedel av Irak. Den extrema jihadiströrelsen har även lockat till sig hundratals svenskar som anslutit sig till striderna.

Peder Hyllengren, terroristforskare vid Försvarshögskolan, tror att kalifatet har stor betydelse för spridningen av rörelsens ideologi.

– Kalifatet har skapat en bild av att man inte åker till en terrorgrupp för att strida, utan för att bygga en egen stat. Det har andra terrorgrupper aldrig varit i närheten av, säger han till TT.

Katalysator för sympatisörer

Han säger att kalifatets territorium utövar stor lockelse på radikaliserade unga i västvärlden.

– IS försöker på alla sätt göra kalifatet till något häftigt. Och de som levererar budskapet är inte en gammal skäggig man i en grotta som pratar på en grynig videofilm. Det här är unga personer som det går att kommunicera med, säger Peder Hyllengren.

IS har dödat omkring 3.000 personer i Syrien sedan kalifatet utropades. Det finns inga tillförlitliga uppgifter om hur många som dödats i Irak, men enligt uppskattningar som nyhetsbyrån AFP publicerat har omkring 1.700 människor mist livet.

Därtill tog extremiströrelsen på sig skulden för attacken mot en turistort norr om staden Sousse i Tunisien i fredags då 38 personer dog. IS tog även på sig en bombattack mot en moské i Kuwait där 26 personer dödades samma dag. Och ett attentat mot en fabrik i Frankrike, även det i fredags, tros ha haft IS som inspirationskälla.

Medeltida gangsters

Peder Hyllengren tror att fler liknande attacker är att vänta.

– Småskaliga attacker i IS namn i västvärlden får en enorm uppmärksamhet och sprider skräck, säger han.

Hyllengren beskriver IS som medeltida gangsters med moderna vapen och efterfrågar en tydligare ideologisk kamp mot dem.

– Den extrema tolkning av islam som IS står för måste förintas och då behövs aktörer inom det muslimska civilsamhället som agerar kraftfullt och tar debatten.

Fakta: Kalifatet

Islamiska staten (IS) är en jihadistgrupp i Irak och Syrien. Gruppen bildades ursprungligen i början av Irakkriget 2004 och strider sedan 2013 även i Syrien. Den har gått under en rad olika namn, bland annat Isis.

IS har tagit över omfattande områden i Syrien och Irak. För ett år sedan utropade gruppen officiellt sitt ”kalifat”, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag med ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som överhuvud.

Ordet ”kalif” kommer från arabiskans ord för arvtagare vilket här betyder att al-Baghdadi, enligt IS, är legitim arvtagare till profeten Muhammad. IS gör därför anspråk på att leda islam i stort, men i själva verket står gruppen för en extremt sträng tolkning av islamisk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.