Foto: TT

Ett av många utspel inför brexit-förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beskedet idag från Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är ännu ett utspel för att ytterligare positionera sig inför förhandlingarna om brittiskt EU-utträde. Självständighet för Skottland är en möjlighet om övriga Storbritannien lämnar EU, men lång väg återstår innan det sker.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Först måste konstateras att Nicola Sturgeon på partikongressen med skotska nationalistpartiet SNP idag meddelade att hon ska skicka ut ett förslag om en ny folkomröstning ”för konsultation” och därmed förbereda en andra folkomröstning om självständighet.

Ännu inte i parlamentet

Men trots jubel på partikongressen betyder detta inte nödvändigtvis att förslaget kommer att läggas fram för omröstning i det skotska parlamentet, och inget sägs nu om när en folkomröstning kan hållas.  Men alternativet att Skottland lämnar Storbritannien kommer med en färdig lagtext att vara mer konkret och påtagligt under de förhandlingar som väntar mellan EU och London-regeringen om hur ett brittiskt utträde ur EU ska se ut.

Brittisk EU-omröstning

Nicola Sturgeon och regeringen i Skottland har ställt krav inför kommande brexit-förhandlingar att särskild hänsyn ska tas till Skottland, och den skotska regeringen har önskemål om att i någon form bevara relationerna med EU även om Storbritannien lämnar.

Hård eller mjuk brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May har ju sagt att den brittiska anmälan om utträde ska lämnas in i mars nästa år, och sen ska förhandlingarna avslutas inom två år. Alltså senast våren 2019, om inte alla inblandade länder är överens om att förlänga förhandlingarna.

Talet som Theresa May höll inför den konservativa partikongressen nyligen har tolkats som att den brittiska regeringen vill ha ett fullständigt och ”hårt brexit” där brittiska regeringen har full kontroll särskilt över invandringen. Från brittiskt näringsliv och från bank- och finansvärlden i London har det gjorts utredningar om hur kostsamt en ”hård brexit” skulle bli och därifrån önskar man sig en ”mjuk brexit” med övergångslösningar och specialregler mellan EU och Storbritannien.

Kräver godkännande i London

Beskedet idag från Skottlands Nicola Sturgeon är i samklang med vad hon sa när hon kom till Bryssel omedelbart efter den brittiska folkomröstningen i somras. ”Om Storbritannien lämnar EU måste Skottland ompröva sin ställning” sa Sturgeon i somras och nu befäster hon igen att självständighetsfrågan kan bli aktuell.

Men för att en folkomröstning ska vara formellt giltig ska den ske med godkännande av London-regeringen, så som var fallet med folkomröstningen 2014. Om folkomröstningen genomförs på eget bevåg i Skottland så blir situationen som den mellan Katalonien och Spanien. Trots motstånd från regeringen i Madrid genomfördes en folkomröstning i Katalonien där det blev majoritet för självständighet 2014. Men folkomröstningen ogiltigförklarades av spanska domstolar och den spanska regeringen, och Katalonien är fortfarande del av Spanien.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet