Foto: Niclas Berglund/SVT

Splittrat Syrien går till val – omvärlden kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Trots att vapenvilan just nu hänger på en skör tråd, efter tuffa strider i Aleppo, genomför i dag Syrien sitt parlamentsvalet.

Men valet är hårt kritiserat av omvärlden och godkänns inte av FN. Lång ifrån alla i det krigsdrabbade landet kan rösta.

– Ingen har sagt till mig vem jag ska på. Jag är här av egen fri vilja och röstar för vårt lands framtid, säger Sane Elabe.

Syrienkriget

Det är ett val som inte kommer att påverka några maktförhållanden eller förändra några sakfrågor. Istället beskrivs den här dagen som ett sätt för President Assad att visa sin styrka inför de fredssamtal som nu inletts i Genevé. Oppositionen är liten och tillbakatryckt, de människor vi möter ger väldigt ensidiga svar. Assad är vår framtid, är budskapet från de flesta. Alla andra svar vore riskfyllda.

– Det här valet kommer att visa att Syriens folk och regeringen står eniga, påstår Lilas Almiski.

Alla statsanställda måste rösta

Vallokalen ligger i källaren på en skola, i hjärtat av Damaskus. Då och då kommer några väljare in, men det är långtifrån några köer. Vi möter mest kvinnor. Alla statsanställda i Syrien är uppmanade att rösta och det är därför som valdeltagandet ändå kommer att bli ganska högt. Men det är lång ifrån några köer i skolans svala källare.

– I dag är det på många sätt speciellt viktigt att rösta. Jag hoppas att våra röster på något sätt gör att vapenvilan fortsätter. Det är det viktigaste nu, säger Sane Elabe.

Det är bara människor i de regeringskontrollerade områden av landet som kan rösta. I många områden gör säkerhetsläget det omöjligt för människorna att besöka en vallokal. Men när premiärministern bemöter frågorna om valets trovärdighet, gör han det med starkt självförtroende och till en väl inövad hyllningskör.

– Valets legitimitet avgörs av det Syriska folket, inte av omvärlden, menar premiärminister Wael al-Halaki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet