En släkting håller i en bild på Ali. Foto: TT

Ettårig palestinier bränd till döds på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

En ettåring palestinsk pojke brändes till döds i en attack mot två palestinska hus i byn Kafr Duma på Västbanken under natten. Judiska extremister misstänks ligga bakom dådet.

Fyra judiska bosättare ska ha tagit sig till byn tidigt på morgonen och kastat molotovcocktails mot två palestinska hus som började brinna. Arton månader gamle Ali Saad Daobasa, som bodde i det ena huset, dog medan hans föräldrar och bror fick brännskador på 75 procent av kroppen.

Misstänks vara en hämndattack

Hemmet hade ingen elektricitet vid tiden för attacken och de svårt skadade föräldrarna lyckades ta sig ut, men kunde inte hitta sina två barn. Grannar tog sig in och fick ut familjens fyraåring, men kunde på grund av elden inte ta sig till rummet där Ali var. Huset blev totalförstört. Det andra huset som attackerades blev skadat, men var tomt vid tillfället.

De misstänkta skrev ”länge leve Messias” och ”hämnd” på hebreiska på husets väggar. Dådet misstänks vara en så kallad ”price tag”-attack – en hämnd mot palestinier utförd av judiska bosättare som vedergällning för den israeliska regeringens handlingar som bosättarna uppfattar som propalestinska.

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, gav nyligen grönt ljus för 300 nya bosättarhem på Västbanken, samtidigt revs flera stycken som hade byggts illegalt på palestinsk mark.

Netanyahu: Terroristattack

Netanyahu säger att han är i chock över dådet, som han beskriver som en terroristattack.

– Israel är starkt emot terrorism oavsett vem som utför den, säger han.

Den israeliska armén letar efter de misstänkta, men en talesperson för den palestinska regeringen lägger hela skulden på den israeliska regeringen som han säger ”tillåter och underlättar dessa handlingar av bosättare”, som bara ökar i antal.

– Vi har sett en trend bland de israeliska bosättarna på Västbanken att attackera palestinier, säger Khatib.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.