Brenda Lord på stranden i Cleveleys. Foto: Helena Zachariasson

”David Cameron är en lögnare – Farage säger som det är”

Uppdaterad
Publicerad

Invandringen är en stor anledning till varför många britter vill lämna EU. SVT Nyheter besökte Blackpool, som med sin åldrande befolkning är en av landets mest euroskeptiska städer – en nordlig kuststad som sett sina glansdagar gå förlorade. – EU har blivit Hitlers dröm, en supermakt som styrs av tyskarna, säger 76-åriga Brenda Lord.

Vi åker förbi slitna gamla strandhotell, mängder av fish and chips-ställen och nedgångna pubar på strandpromenaden med sina pirer och avdankade nöjesfält vid havet. Man kan skymta den forna glansen av turiststaden Blackpool i nordvästra England, men i dag är många hotell antingen i behov av rejäl upprustning eller igenbommade. Det som förr var en nöjesmetropol har i dag blivit en destination för skotska pensionärer och mängder av möhippor och svensexor med unga britter som kommer till staden för att supa sig fulla.

Landets mest ohälsosamma stad

Blackpool är enligt den brittiska hälsomyndigheten Storbritanniens mest ohälsosamma stad där var tredje gravid kvinna röker fram tills förlossningen. Staden ståtar även med den tvivelaktiga vinnarplatsen till att vara landets farligaste stad att dricka alkohol i. Men Blackpool är också den fjärde mest euroskeptiska platsen i hela Storbritannien, enligt en undersökning från Yougov. Och det är därför som SVT Nyheter är här två dagar innan britterna röstar om de ska stanna eller lämna EU. Redan i taxin från tågstationen i Blackpool på väg till förstaden Cleveleys skymtar euroskepsisen fram. Taxichauffören berättar gärna vad han tycker om politikerna i London.

Brittisk EU-omröstning

– Jag vill ut ur EU, men även om folket röstar för det så kommer säkert regeringen se till att mixtra med resultatet och hitta ett sätt så att vi ändå stannar kvar, säger han.

”Sänd in armén”

Hans misstro delas av 76-åriga Brenda Lord och 69-åriga Lynda O’Keefe. SVT Nyheter träffar dem hemma hos Brenda i hennes hem i Cleveleys, en liten kustort utanför Blackpool. Att orten befolkas av många äldre blir tydligt av den mängd ålderdomshem vi passerar och längs strandpromenaden trängs de motordrivna rullstolarna med pensionärer som sitter och tittar ut mot havet.

– Här är folk vänliga och inte som i London där det är fruktansvärt med alla extremister. Jag undrar varför man inte har sänt in armén för att få bort dem, säger Brenda Lord.

”Vi har inte plats för bråkmakare”

Hon är extremt kritisk mot EU som hon menar har gjort att invandringen helt gått överstyr.  Brenda och Lynda sitter i vardagsrummet och diskuterar flyktingars väg genom Europa.

– Jag minns hur mycket bättre det var innan vi gick med i EU, det gör inte de unga. Nu är det bara bråkmakare som tar sig in genom tunneln från Frankrike. Ingen vill ha dem, de terroriserar folk på gatorna och vi har inte plats för dem, säger Brenda Lord och tillägger att hon inte förstår varför den där tunneln byggdes överhuvudtaget.

– Jag förstår vad du menar, men inte alla muslimer är dåliga. De är några desperata som förstör för alla. Alla vill ju inte kriga och inga länder vill ju ha dem som flyr, säger Lynda O’Keefe.

– Förvisso, men varför är det de unga männen som kommer hit och inte kvinnorna och barnen? Männen borde vara kvar i sina hemländer och strida för sitt land. Men ja, det finns bra muslimer som är integrerade, svarar Brenda Lord.

Men kriget i Syrien är för långt borta, menar Lynda O’Keefe.

– Vi har ju inte med det att göra. Vi har haft nog med krig, säger hon.

Vill skärpa straff

Brenda Lord är född och uppvuxen i Blackpool och Lynda O’Keefe flyttade hit från Manchester för drygt tio år sedan. De har lärt känna varandra på Cleveleys Working Men’s Club, en social medlemsklubb för arbetarklassen, där de båda spelar den brittiska sporten bowls. Båda anser de att Storbritannien ska gå ur EU, liksom de flesta av deras vänner. Lynda O’Keefe är orolig för ekonomin och att fattigare länder som Turkiet och Albanien vill gå med i EU. För Brenda Lord är den viktigaste anledningen att Storbritannien ska kunna slippa den fria rörligheten inom EU och hårdare kunna kontrollera sina gränser.

– Vi är alldeles för veka nu. Vi får ju inte skicka hem de som begår brott och våldtäkter här. Vi måste kunna få skapa våra egna lagar så att vi kan straffa dem ordentligt. EU är en diktatur, där vi inte får sätta folk i fängelse, säger Brenda Lord och menar att Storbritannien ska kunna ha möjlighet att välja vilka som ska få komma in i landet.

– De som inte kan prata engelska bör inte få bo här, tillägger Lynda O’Keefe.

”Cameron är en lögnare”

Brenda Lord funderar på att rösta på det invandringskritiska Ukip i nästa val, Lynda O’Keefe redan gjort det tidigare. Men i förra valet röstade de båda på den konservativa premiärministern David Cameron, något de ångrar i dag. Och Camerons deal med EU där Storbritannien ska kunna minska förmåner och barnbidrag till invandrare ger de inte mycket för.

– Cameron är en lögnare. Det är bara smutsig politik. Varför ska vi behöva betala för polska kvinnors barn eller ge muslimer med femton ungar fina hus? Nigel Farage säger som det är medan Cameron bara slingrar sig, säger Brenda Lord.

Tror på konspiration

De är båda rädda att Storbritannien kommer att stanna i EU efter torsdagens val. De senaste opinionsundersökningarna har sedan mordet på Labourpolitikern och stanna-supporten Jo Cox visat på att en större majoritet av befolkningen vill stanna kvar. Brenda Lord upprörs över att mordet ska enligt henne, ha använts som slagträ för att stödja stanna-kampanjen. Själv har hon sin egen teori om att det är en konspiration från myndigheterna som ligger bakom mordet på den omtyckta politikern.

– Jag tror att FBI eller någon annan myndighet har rekryterat den där mentalt sjuke mannen att mörda Jo Cox så att man skulle kunna ge brexit-kampanjen skulden för hennes död, säger hon.

Ointresse för omröstningen

Brenda Lord och Lynda O’Keefe har åsikter, men inne på strandpromenaden i Blackpool är de inte många som vill dela med sig. De flesta SVT Nyheter talar med vill varken ställa upp på bild eller tänker ens rösta på torsdag. De flesta sitter i solen och dricker öl på uteserveringarna som spelar poplåtar från millenieskiftet. De kunde inte vara mer ointresserade av att tala om folkomröstningen.

– Jag bryr mig inte, säger en ung tjej på som sitter på en pub med ett glas rosé framför sig.

– Jag är villkorligt frigiven från fängelset så jag får inte rösta, tillägger hennes kille.

Pensionären Mary från Skottland sitter i sin motordrivna rullator på strandpromenaden. Hon är på besök i Blackpool och har röstat för att stanna i EU, men hennes dotter bara skakar på huvudet. Hon tänker inte rösta.

– Jag har ju semester!

Vill flytta om landet stannar i EU

Men för Brenda Lord är detta allvarligt. I Cleveleys har både biblioteket, polisstationen och brandstationen stängt, all service och välfärd är borta, menar hon. Beslutar britterna sig för att stanna kvar i EU, tänker hon lämna Storbritannien och flytta någon annanstans. Var vet hon inte än. Men ett EU som styrs av Angela Merkel vill hon inte vara en del av, menar hon.

– Jag vägrar att leva under tyskarnas lagar längre.

Fakta Blackpool:

* Cirka 142.000 invånare

* 7,8 procent arbetslöshet, vilket är högre än genomsnittet i Storbritannien som ligger strax över 5 procent.

* 96 procent av befolkningen är vita. Drygt en procent av asiatiskt ursprung.

* 67 procent av befolkningen är kristna.

* 0,7 procent är muslimer.

* 20 procent av befolkningen är över 65 år, vilket är högre än det brittiska genomsnittet.

Källa: Blackpools hälsomyndighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet