EU: betalförmedlare ska inte få stoppa betalningar godtyckligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill EU titta närmare på möjligheten att förhindra banker och betalningsförmedlare som Visa/Mastercard att godtyckligt stänga av handlare som förmedlarna bedömer säljer ”omoraliska” produkter.

I flera uppmärksammade exempel har banker nyligen stoppat vissa nätbutiker från att ta betalt – enbart för att produkterna de sålde bedömdes som ”omoraliska” – men inte olagliga.

– Det är inte rimligt att Visa, MasterCard och PayPal kan besluta att svenska småföretag som säljer skräckfilmer eller sexleksaker inte ska få fortsätta sälja sina produkter på nätet bara för att betalningsförmedlarna är rädda för amerikansk nymoralism, säger Christian Engström, ledamot i Europaparlamentet för Piratpartiet i ett uttalande.

Ii en ny rapport från EU-parlamentet trycker politikerna på för en ny uppsättning lagar och regler som skulle förbjuda betalningsförmedlarna från att själva godtyckligt kunna ta beslut om vilka handlar som ska få sälja sina varor med förmedlarnas tjänster – för att förhindra exempelvis att amerikansk moral och politik styr vilka handlare och sajter som får sälja sina varor och tjänster till konsumenter. Piratpartiet säger sig ha varit drivande i frågan.

I Kommentatorerna diskuterar Peter Rawet och Nanok Bie hur vi hamnat i den här situationen, vad man kan göra åt den och om det finns alternativ till de allt mer digitaliserade betalningstjänsterna. Klicka på Play-knappen ovan för att ta del av hela diskussionen.

Fakta Bitcoin

I klippet nämns nätvalutan Bitcoin, och i samma andetag pratar Peter Rawet om mekanismer för att tillföra pengar i finansiella system, vilket inte riktigt är applicerbart på just Bitcoin men möjligtvis på andra tänkta digitala valutor. SVT har tidigare tagit upp nätvalutan Bitcoin exempelvis här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.