Foto: TT

EU enigt om regler för konfliktmineraler

Publicerad

EU kom på onsdagen överens om ett utkast till en lag om så kallade konfliktmineraler. Det handlar om mineraler som används i datorer och telefoner, och som bidrar till konflikter i bland annat Kongo.

Det handlar om tenn, volfram, tantal och guld. Mineraler som bland annat finns i våra smarta telefoner, datorer och hushållsmaskiner. Många av mineralerna kommer från Kongo-Kinshasa och närliggande länder, där gerillagrupper kontrollerar gruvor där mineralerna bryts.

Handeln med de så kallade konfliktmineralerna spelar en betydande roll för att finansiera de väpnade grupperna och underblåsa konflikten som pågått i området i många år. Organisationerna Swedwatch och Makeitfair rapporterar bland annat om massvåldtäkter, barnarbete och oacceptabla arbets- och levnadsförhållanden inom gruvområden i Kongo-Kinshasa med omnejd.

Den överenskommelse som förhandlare från EU-länderna, EU-kommissionen och Europarlamentet nådde sent i går är ett utkast till en lag som ska tvinga företag som importerar och förädlar mineraler att redovisa vilka gruvor och smältverk mineralerna kommer ifrån.

Malmström: Många timmars jobb

Frågan om en lag om konfliktmineralerna har vållat långa diskussioner inom EU. Diskussionen har bland annat handlat om  hur långt företagen ska vara tvungna att spåra mineralernas ursprung.

EU:s handelskommissionären Cecilia Malmström twittrade sent på onsdagskvällen att en överenskommelse är klar.

”Många långa timmars jobb har gett resultat. Vi är eniga om att sätta in ambitiösa regler mot konfliktmineraler för att utrota denna blodiga handel”.

Överenskommelsen innebär att företag över en viss nivå nu måste försäkra sig om att att mineralerna inte kommer från illegala gruvor och finansierar väpnade grupper i konfliktområden. Småföretag omfattas inte.

Alla var inte nöjda med överenskommelsen. Amnesty international kallar uppgörelsen ”halvhjärtad” eftersom många företag inte påverkas av de nya reglerna.

– Företag som importerar mineraler i sina produkter kommer att vara helt fria från ansvar med dagens beslut. Det är ett halvhjärtat försök att försöka tackla handeln med konfliktmineraler som bara kommer tygla företag som importerar råmaterialet, säger Iverna McGowan, vid Amnestys EU-kontor.

Svenska bolag påverkas

Europaparlamentarikern Christofer Fjellner sade till Nyhetsbyrån Direkt att svenska bolag som Boliden, Ericsson och Stena Recycling påverkas.

– Kommissionen föreslog först ett frivilligt system med en översyn och EU-länderna ville också det. Men parlamentets handelsutskott krävde att det skulle vara obligatoriskt, sade han.

Överenskommelsen kräver dock månader av administrativt arbete innan den kan bli en färdig lag, enligt källor till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.