Alla flaskor med alkoholhaltiga drycker ska få en varningsmärkning. Det är ett av många förslag från EU-kommissionen, som idag presenterade sin plan för att bekämpa cancer. Foto: TT, Filip

EU föreslår varningsmärkning på alkoholflaskor

Publicerad

Alla flaskor med alkoholhaltiga drycker ska få en varningsmärkning. Det är ett av många förslag från EU-kommissionen, som i dag presenterade en bred plan för att bekämpa cancer.

– Om vi inte vidtar väldigt tydliga, snabba och bestämda åtgärder kommer alltfler européer förlora sina liv till cancer.

Det var starka ord från EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides när kommissionen presenterade sin plan mot cancer. Fyra miljarder euro har avsatts till arbetet mot cancer och planen innehåller många förslag, med fyra huvudsakliga fokusområden:

  • Förebyggande åtgärder
  • Tidig upptäckt
  • Diagnos och behandling
  • Förbättrad livskvalitet för cancerpatienter

Guteland (S): ”Bra att de ser kopplingen mellan alkohol och cancer”

Bland förslagen finns att alla flaskor med alkoholhaltiga drycker ska få en tydlig innehållsförteckning och en varningsmärkning. Det här gläder EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S), som arbetat med frågan.

– Jag tycker det är bra att vi äntligen får till det här. Det är en ny ton från EU-kommissionen, de visar att de ser kopplingen mellan alkohol och risken för olika typer av cancersjukdomar. Men det är också viktigt att konsumenterna får veta exakt vad det är man dricker. Det är absurt att vi haft en situation där man vet mer om juicen på frukostbordet än fredagsvinet.

Kan bli lag om några år

Ett förslag från EU-kommissionen ska förhandlas och bearbetas, godkännas av både ländernas regeringar och EU-parlamentet innan det kan bli lag som gäller i Sverige. Kommer det här då bli lag och i så fall när?

– Jag skulle säga att det kommer att ta ett antal år nu, för hela processen. Men jag har god förhoppning om att vi ska få till den där märkningen, säger Guteland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.