Solceller på Magasin 6 i Frihamnen, Stockholm. Foto: TT

EU förlänger tullar på solceller från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Endast tre dagar före klimatmötet verkar EU-kommissionen nu förlänga strafftullarna på billiga kinesiska solceller till EU. Det betyder att priset på solceller blir cirka trettio procent högre än om tullarna slopats.

För två år sedan införde EU-kommissionen strafftullar på kinesiska solpaneler. Den sjunde december löper perioden ut vilket har tvingat EU-kommissionen att fatta beslut om tullarna ska förlängas eller inte. Nu väljer kommissionen en mellanväg. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har i dag EU:s antidumpningskommitté informerat medlemsländerna om att man vill inleda en ”utredning om förlängning”. Det innebär i praktiken att tullarna förlängs i upp till 15 månader medan undersökningen pågår.

– Det är en oerhört dum signal före klimattoppmötet i Paris. Det är ju Kina vi ska övertyga om att faktiskt göra saker i Paris och minska sina utsläpp, och då är det oerhört olämpligt att bara dagarna innan lägga tullar på kinesiska solceller, säger Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker som följer tull- och antidumpningsfrågor.

Kommissionen lägger locket på

SVT Nyheter har sökt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström om beslutet, men hon har inte haft tid att kommentera. Enligt hennes pressekreterare Joakim Larsson har inget slutligt beslut fattats. I en kommentar till SVT skriver han: ”vi är i slutfasen av att analysera om åtgärderna ska förlängas. Ett beslut kommer att fattas före den sjunde december då nuvarande åtgärder löper ut”. Handelsdirektoratets talesperson eller ansvariga tjänstemän vill inte heller bekräfta om det tagits ett beslut.

Men det stämmer inte enligt James Watson, ordförande för det europeiska branschorganet Solar Power Europe som är emot tullarna. Enligt honom är det klart att tullarna förlängs medan ett permanentande utreds.

– Vi har uppfattat att det tagits ett beslut men att det kommer att godkännas av hela kommissionen på onsdag. Det är troligt för det kommer inte att stoppas i det här skedet, säger han.

Kan bli kinesisk hämnd

Kinesiska solcellstillverkare har de senaste åren tagit en stor del av marknaden för solceller i Europa tack vare låga priser. För låga hävdade bland annat tyska tillverkare genom den mindre branschorganisationen EU Prosun som menade att det handlade om oschysst prisdumpning som slog ut hälften av de europeiska solcellsföretagen. Kina subventionerar sin industri hävdar man.

När EU la en extraskatt på solceller reagerade Kina med att införa tullar på franska viner. En tillfällig förlängning av tullarna riskerar nu att trappa upp de spända handelsrelationerna mellan EU och Kina.

– Jag är helt övertygad att Kina kommer att reagera på det här. Risken finns ju att det inte bara blir tullar på europeiska produkter utan kostnaden också kommer att kunna mätas i hur Kina väljer att agera i Paris, Det är det jag är mest rädd för, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).

Sverige vill ta bort tullar

EU-kommissionen rådfrågade medlemsländerna på mötet om beslutet. Fem var emot att inleda en utredning om förlängning, däribland Sverige. Tio länder var för, ett avstod, medan tolv valde att inte yttra sig alls eftersom frågan är känslig och kan leda till hämndåtgärder från Kina tror Christofer Fjellner.

– Jag tror att de är rädda för att kinesiska reaktioner ska drabba dem, till exempel strafftullar, säger han.

Infördes under motstånd

Tullarna infördes trots att en majoritet av EU:s länder, även Tyskland, var emot dem. Många länder ville hellre se billig solel och jobb till installatörer än att skydda europiska tillverkare. Men EU-kommissionen valde alltså att gå emot många handelsministrar och skydda handelsreglerna och europeiska företag. Dåvarande handelsministern Ewa Björling (M) var kritisk.

– Jag tycker att det är oroväckande eftersom kommissionen har tillfrågat medlemsstaterna och det var en tydlig majoritet emot att införa dessa skyddstullar. Nu gör man tvärtom på eget bevåg och jag tror inte att det gynnar vare sig vår ekonomi eller kinesisk ekonomi, sa hon då till SVT.

Men enligt den europeiska branschorganisationen EU Prosun har tullarna gjort att den egna industrin har kunnat hämta sig ekonomiskt samtidigt som priserna har fortsatt att gå ner, även om det sker i en långsammare takt än före 2013.

Gör förnybar el dyrare

De billiga kinesiska solcellerna har hjälpt Tyskland, Italien och andra länder att ställa om energisystemet till mer förnybar el. I nuläget ligger tullarna på 28-35 procent. Fortsatta strafftullar betyder alltså att priset på kinesiska solceller blir cirka 30 procent högre än om tullarna slopats. EU-kommissionens beslut motverkar EU:s ambitioner att införa mer förnybar energi anser Chrisofer Fjellner (M).

– De här tullarna är några av de dummaste tullarna EU har, eftersom att EU nu har tullar på alla förnybara energislag men inte några på fossila bränslen. Det gör ju inte bara omställningen till ett klimatsmartare samhälle dyrare, utan det sänker ju även EU:s trovärdighet i vårt klimatarbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.