EU fortsatt oenigt om pengar till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer har fortfarande inte kunnat enas om varifrån man ska hämta de tre miljarder euro som ska gå till flyktinghjälp i Turkiet.

Enligt det senaste förslaget ska en miljard euro hämtas från EU-budgeten och resten från de 28 EU-länderna. Motstånd från framför allt Italien gör dock att en uppgörelse dröjer.

– Vi anser att det fortfarande finns utrymme i (EU-)budgeten, genom flexibilitet och mobiliserande av andra resurser, så att de här tre miljarderna kan täckas fullt ut, utan att man behöver be medlemsstaterna om bidrag, sade Italiens finansminister Pier Carlo Padoan sedan Turkiet-pengarna diskuterats i samband med fredagens finansministermöte i Bryssel.

#flykt

Sverige hoppas på en snar lösning

– Vi är öppna för att man kan ta mer från EU-budgeten. . . men Sverige är också berett att betala om man tar en miljard. Vi är flexibla här och tycker att det är viktigt att man skyndsamt kommer fram till beslut, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Turkiet behöver stöd för att kunna klara situationen och det ligger naturligtvis också i Europas intresse att det fungerar bra i Turkiet, säger Andersson.

Sverige ska enligt det senaste förslaget bidra med cirka 550 miljoner kronor till Turkiet-stödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet