Storbritanniens premiärminister David Cameron betecknar dagens förslag från EU som en ”framgång”, men säger samtidigt att mycket arbete återstår. Foto: TT

Cameron om EU-förslag:”Konkret framgång”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett EU-förslag som under dagen presenterades kan Storbritannien delvis komma kunna undanta övriga EU-medborgare från sitt välfärdssystem – vilket varit ett krav från brittisk sida för att stanna kvar i unionen. Den brittiske premiärministern David Cameron kallar förslaget för en ”betydande förändring” i Storbritanniens förhållande till EU, men säger samtidigt att mycket arbete fortfarande återstår.

Storbritannien har krävt reformer för att landet ska stanna kvar i EU – däribland restriktioner vad gäller tillgången till landets välfärdssystem för nyanlända medborgare från övriga EU-länder.

Frågan har varit en stötesten för EU:s övriga medlemsländer och det var efter intensiva förhandlingar som EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i dag presenterade en rad förslag, vilka bland annat innebär att Storbritannien får igenom kravet på en så kallad ”nödbroms” vad gäller dessa medborgares tillgång till det brittiska välfärdssystemet.

Brittisk EU-omröstning

I följebrevet till förslagen skriver Donald Tusk att han fortsättningsvis förväntar sig fortsatt hårda diskussioner såväl med Storbritannien som med övriga medlemsländer, men att han är övertygad om att förutsättningar för en kompromiss nu finns att tillgå, enligt BBC.

”Det har varit en svår process och det återstår fortfarande svåra förhandlingar. Inget är klart förrän allt är klart. Jag är övertygad om att förslaget är en god grund för en kompromiss”.

Lyckas David Cameron nu nå en uppgörelse med EU:s övriga medlemsländer kring förslagen vid toppmötet den 18-19 februari förväntas han hålla den folkomröstning kring ett brittiskt vidare medlemskap i unionen i juni som tidigare utlovats..

Nödbroms planeras

Tusk pekar i följebrevet bland annat på att principer läggs fram för hur icke-euro-ländernas rättigheter ska kunna skyddas, även om ingen veto-rätt ges och han fastslår även att Storbritannien redan sedan tidigare inte är tvingad till ytterligare politisk integration, enligt TT.

Vad gäller rätten till tillgång till välfärdssystemet konstaterar Donald Tusk vidare att EU-kommissionen planerar förändringar både vad gäller barnbidrag och skapandet av en skyddsmekanism som svar på exceptionella situationer vad gäller inflödet av arbetskraft från andra medlemsländer.

Det sistnämnda är det som allmänt kallats för en ”nödbroms” – vilket är tänkt att vara ett svar på britternas krav på att kunna undanta inresta EU-medborgare från fullständiga välfärdsförmåner under minst fyra år.

”Mycket arbete återstår”

I en första kommentar på Twitter sade sig den brittiske premiärministern vara positiv i sin första reaktion till förslagen:

”Förslagen visar på en konkret framgång för alla de fyra områden där Storbritannien har velat se en förändring, men mycket arbete återstår fortfarande”.

Cameron sa vidare att förslaget innebär en ”betydande förändring” i det brittiska förhållandet till EU, men att det fortfarande finns ”viktiga saker att arbeta på och detaljer att identifiera” under de närmaste dagarna.

”Visar att unionen arbetar i vårt intresse”

I Storbritannien möts dagens besked av blandade reaktioner. Enligt Lord Rose, ledare för EU-vänliga Britain Stronger, visar dagens förslag: ”tydligt att Storbritannien påverkar EU:s framtid och ser till att unionen arbetar i vårt intresse.”

Från det EU-kritiska Leave EU är man dock skeptisk, och grundaren Richard Tice säger att förslaget är: ”ett sätt att lura britterna till att tro att det handlar om en betydande förändring när det i själva verket bara handlar om att bekräfta rådande status quo”.

Dagens förslag kommer närmast att diskuteras av ländernas chefsförhandlare och EU-ambassadörer vid ett möte på fredag.

Fakta: EU:s bud till britterna

Det förhandlingsbud som EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har presenterat består av 16 sidor text.

I ett följebrev pekas bland annat på att principer läggs fram för hur icke-euro-ländernas rättigheter ska kunna skyddas, även om ingen veto-rätt ges.

Dessutom meddelas att EU-kommissionen kommer att lämna förslag om ”skapandet av en skyddsmekanism som svar på exceptionella situationer vad gäller inflöde av arbetskraft från andra medlemsländer”.

Ytterligare förhandlingar vidtar nu, närmast mellan ländernas chefsförhandlare och EU-ambassadörer i Bryssel på fredag.

”Inget är klart förrän allt är klart. Jag är övertygad om att förslaget är en god grund för en kompromiss”, skriver Donald Tusk.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet