Migranter anländer till Salerno i Italien som är en av hamnarna dit nödställda har förts Foto: TT

EU-ledarna möts om flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts EU:s stats- och regeringschefer på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel med anledning av den akuta flyktingsituationen på Medelhavet. På agendan står ett tiopunktsprogram om hur krisen ska lösas.

FN:s marina organ, IMO, räknar med att över en halv miljon människor väntas riskera sina liv i de rangliga båtarna på Medelhavet i år. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året då 170.000 människor försökte fly över Medelhavet. 3.000 av dem försvann på vägen, enligt IMO.

– Om vi inte gör någonting tror jag att vi under detta år kommer att se en halv miljon migranter korsa Medelhavet, vilket i så fall skulle kunna innebära 10.000 dödsfall, säger IMO:s generalsekreterare Koji Sekimizu.

Flyktingkrisen i Europa

Tiopunktsprogram

Bara under måndagen kom ytterligare över 1.000 migranter till Italien. Ungefär hälften av dem fördes i land i staden Salerno på fastlandet för att minska trycket på de redan överfulla härbärgena på Sicilien.

Den akuta flyktingkrisen är det enda som står på dagordningen när EU:s ledare i dag träffas i Bryssel. Det som EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera är det tiopunktsprogram som EU-kommissionen lade fram i måndags.

Några av förslagen är att EU:s sök- och räddningsinsats Triton ska förstärkas, att smugglarnas båtas ska beslagtas och förstöras systematiskt, och att fingeravtryck ska tas av alla migranter.

”Akut läge”

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver en internationell insats för att stoppa massdöden på Medelhavet.

– Vilka lösningarna än blir så är det en man absolut inte får misslyckas med och det är att akut och mycket snabbt rädda de människoliv som är i fara, säger Jean-Francois Dubost på Amnesty international.

Bland förslagen från EU-kommissionen nämns också att ta fram metoder för att fördela migranterna bättre mellan medlemsländerna. I dag tar Storbritannien, Sverige, Tyskland, Belgien och Nederländerna emot 80 procent av alla migranter som kommer till EU.

Flyg och fartyg

Italiens premiärminister Matteo Renzi har länge sagt att Italien inte ensamt kan ta hand om de tusentals flyktingar som söker sig över Medelhavet till Europa. Den linjen höll han fast vid när han under onsdagen talade i den italienska senaten.

– Vi vill att Europa ska vara Europa även när det handlar om annat än att omarbeta budgeten.

Statsminister Stefan Löfven tar med sig ett erbjudande till toppmötet om att Sverige kan tänka sig att bidra med både flyg och fartyg till räddningsinsatser om det behövs.

Löfven vill också att EU-kommissionen tar fram förslag på hur migranter ska kunna ta sig till Europa på laglig väg. Ett av sätten kan vara humanitära visum, även om stödet för det är svagt bland andra EU-länder.

– Vi är här i dag framför allt av humanitära orsaker, konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet i Bryssel.

Fakta: EU-kommissionens tio punkter

Tiopunktsprogram med omedelbara åtgärder på asyl- och migrationsområdet. Det här vill kommissionen göra, i korthet:

  • förstärka och utöka sök- och räddningsinsatserna Triton och Poseidon i Medelhavet.
  • systematiskt beslagta och förstöra de fartyg som används av smugglarna.
  • hålla fler regelbundna möten mellan berörda EU-organ som Europol och Frontex.
  • skicka ut särskilda asylbehandlingsgrupper till Italien och Grekland.
  • se till att medlemsstaterna tar fingeravtryck på alla migranter.
  • överväga införandet av en nödmekanism för omplacering av migranter.
  • införa ett frivilligt vidarebosättningsprojekt, inriktade på ett särskilt antal personer som är i behov av skydd.
  • etablera ett nytt program för snabbt tillbakaskickande av ”irreguljära” migranter.
  • öka utbytet med länderna runt Libyen.
  • skicka immigrationstjänstemän till särskilda nyckelländer utanför EU för att samla information om migrationsströmmar.

Källa: EU-kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet