Foto: SVT

EU-ministern: Problem att enighet saknas

Uppdaterad
Publicerad

Ann Linde (S) ny EU-minister, säger till SVT:s Aktuellt att EU tagit nya förslag på hur man ska göra för att få slut på flyktingströmmen över Medelhavet, men att det saknas enighet. Detta är ett stort problem, enligt ministern.

Vad är det viktigaste att göra för att inte flyktingdöden ska fortsätta?

– Det kanske viktigaste är att gå till grundorsakerna. Är det flyktingar från Syrien gäller det att få fred i Syrien. Om det gäller afrikanerna måste vi jobba med bistånd och handel för att förbättra deras livssituation.

Vad kan EU göra snabbare för att inte folk ska ge sig ut på flyktingbåtarna?

– Det ena är att se till att det blir lagliga vägar in i EU; arbetsvisum, vidarebosättningar och så vidare. Det andra är att alla länder tar sitt ansvar. Sätter man det i perspektiv så kom det 1,3 miljoner nu senaste tiden till EU som har 508 miljoner invånare. Om EU hade velat hade man kunnat ta emot många fler.

Tror du att EU kan samarbeta kring det här så det kommer att fungera?

– EU blir nödgat att göra det för vi kan inte ha en situation där det dör som senaste veckan över 1.000 personer. Om fler länder gjorde som Sverige och Tyskland då kunde vi klara av det, dem som har asylskäl alltså.

Kommer avtalet om omfördelning med Turkiet att hålla?

– Det är det vi har att jobba med, jag måste tro på det, säger Ann Linde till Aktuellt.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln stod det att EU har 58 miljoner invånare. Rätt siffra ska vara 508 miljoner invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.