Foto: TT

EU ska stärka sin gräns

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ledare är överens om att kontrollen vid unionens gränser ska stärkas.

– Det är tydligt att vi ännu inte sett den största flodvågen av flyktingar och migranter. Därför måste vi korrigera vår politik av ”öppna dörrar och fönster”, säger EU:s ordförande Donald Tusk.

Efter nästan sju timmars sittning på EU-toppmötet i Bryssel kom de 28 EU-ledarna natten till torsdagen med ett gemensamt uttalande om flyktingkrisen. Bland annat ska EU ”ta sig an den dramatiska situationen” vid EU:s yttre gräns och stärka kontrollerna. Det ska ske genom ytterligare resurser till EU:s gränskontrollbyrå Frontex och Europol och genom ”personal och utrustning” från medlemsstaterna.

– Nu borde fokus ligga på ett ordentligt skydd av våra externa gränser och extern hjälp till flyktingar och länder i vår närhet, säger Tusk.

#flykt

Hot spots

EU ska också skicka expertis som ska hjälpa främst Grekland och Italien med flyktingmottagningen på platser dit många flyktingar kommer, så kallade hot spots. De ska vara upprättade senast i november. EU-personalen ska assistera vid registrering och identifiering av flyktingar, men också hjälpa till med att fördela de som ska få asyl till olika EU-länder och med att återföra de som inte har skyddsbehov.

– Det vore orättvist att lägga all börda på Italien och Grekland. Därför har vi enats om att alla ska hjälpa till, sade Tusk.

EU-länderna kan dock inte avvisa de flyktingar som uppger att de vill söka asyl i EU. Däremot kan flyktingmottagningen organiseras bättre och ekonomiska flyktingar kanske avskräckas. Många detaljer återstår att klara ut och flyktingkrisen väntas bli het även på toppmötet i mitten av oktober.

Pengar till FN

En annan viktig del i EU:s plan för att minska trycket vid EU:s yttre gränser är att intensifiera dialogen med Turkiet, ett land som många flyktingar passerar igenom. EU ska i början av oktober ha ett toppmöte med den turkiske presidenten.

EU-ledarna enades också om att ge en miljard euro till UNHCR och FN:s World Food Program, för att hjälpa syriska flyktingar i läger Turkiet, Libanon och Jordanien.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) var stämningen på toppmötet ”pragmatisk” trots att tongångarna har varit mycket hårda mellan EU-länder de senaste veckorna. Särskilt mycket kritik har Ungerns premiärminister Viktor Orban fått.

– Det är ingen tvekan om att vi har olika uppfattningar i frågor och det ger vi uttryck för. Men det finns ingen fientlighet eller oförsonlighet, säger Löfven.

Även andra EU-ledare tonade ned motsättningarna, inklusive Tysklands Angela Merkel.

Löfven betonar inte lika mycket som Tusk vikten av att stärka gränsskydd och han tror inte på idéer som förts fram om en EU-gränspolisstyrka.

– Sverige har påpekat att detta är ett nationellt mandat inte ett EU-mandat. Men vi kan säkert hjälpas åt och det är viktigt att ha ordning vid gränserna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet