EU och Vietnamn har undertecknat ett nytt handelsavtal som medför förmåner för näringslivet. Foto: TT

EU och Vietnam i nytt handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Efter två och ett halvt års förhandlande har EU och Vietnam enats om ett nytt frihandelsavtal. Det öppnar upp en marknad med 90 miljoner potentiella konsumenter för europeiska företag.

Överenskommelsen kommer innebära goda möjligheter för både europeiska och vietnamesiska företag, och blir en skjuts för såväl EU:s som Vietnams ekonomier, enligt EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

I fjol uppgick handeln med varor mellan Vietnam och EU:s 28 medlemsländer till 28,2 miljarder euro, motsvarande 267 miljarder kronor. Till största delen, 22,1 miljarder euro, handlade det om import från Vietnam till EU.

Tullavgifter försvinner på sikt

Det nya avtalet innebär att i stort sett alla tullavgifter kommer att fasas ut, men Vietnam kommer att få längre tid på sig än EU-länderna. Avtalet kommer att ge europeiska företag nya möjligheter att investera i tillverknings- och livsmedelsindustri i Vietnam, liksom i servicesektorn. Europeiska företag kommer även att kunna vara med och konkurrera i offentliga upphandlingar av transport-, telekommunikations- och posttjänster.

Nu ska sista handen läggas vid lagtexten, därefter ska EU-länderna och EU-parlamentet godkänna avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.