MP-ledamoten Alice Bah Kuhnke ingick i samma partigrupp som Tatjana Ždanoka. Foto: Christine Olsson/TT

EU-parlamentarikern Tatjana Ždanoka var agent – samarbetade med rysk säkerhetstjänst

Uppdaterad
Publicerad

En lettisk ledamot i EU-parlamentet har varit agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB sedan 2004. Det uppger Expressen.

Parlamentarikern Tatjana Ždanoka har länge fört en öppet ryskvänlig politik och har vägrat fördöma Rysslands invasion av Ukraina, uppger Expressen som har samarbetat med bland andra den oberoende ryska tidningen The Insider.

Läckta e-postmeddelanden visar hennes kommunikation med kontaktpersoner inom FSB. Där framgår hur Tatjana Ždanoka skickar vidare interna EU-diskussioner och planer. Andra mejl visar hur hon stämmer träff med sin kontakt på en tågstation i Bryssel.

”Extremt allvarligt”

Parlamentarikern skriver i ett mejl till The Insider att mejlen är äkta, men säger sig ha varit ovetandes om att personerna hon haft kontakt med tillhörde FSB.

Tatjana Ždanoka har under sina 20 år i Europaparlament varit medlem i gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (EFA) där Svenska Miljöpartiet ingår. Alice Bah Kuhnke, parlamentsledamot för Miljöpartiet och vice president i De gröna/Europeiska fria alliansen reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är extremt obehagligt och allvarligt och problematiskt. Hon är ett hot mot det som EU ska kämpa för, säger hon till Expressen.

Sitter kvar

– När vi skulle rösta och hon inte kunde fördöma Rysslands orättfärdiga anfallskrig mot Ukraina, då protesterade vi från miljöpartierna till EFA och sa att hon måste bort från vår grupp, säger Alice Bah Kuhnke.

Tatjana Ždanoka sitter fortfarande kvar i parlamentet men hon lämnade EFA frivilligt 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.