EU-parlamentet diskuterar Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i går lagt fram sitt förhandlingsbud inför väntande toppmöte i Bryssel den 18-19 februari är det nu dags för EU-parlamentarikerna i Strasbourg att tycka till.

Reaktionerna på Tusks bud i går var blandade.

– Ibland får jag frågan: om vi inte var med i EU skulle du då vilja att vi var det? I dag skulle jag ett tydligt svar. Om jag kunde få de här villkoren för ett brittiskt medlemskap skulle jag definitivt vara för, för det här är bra villkor och de är annorlunda jämfört med vad andra har, sade premiärminister David Cameron vid ett tal på en fabrik i Wiltshire.

Mer försiktig

Boris Johnson, avgående borgmästare i London och av många sedd som en framtida efterträdare till Cameron, var mer försiktig.

– Mycket, mycket mer behöver göras, sade Johnson enligt BBC.

Här och var i EU hördes samtidigt funderingar om vad budet till britterna kan få för konsekvenser.

”Det här gör att debatten om EU i två hastigheter kommer att växa. Det blir ett EU med en kärna som fortsätter integration och samarbete och en annan grupp som endast är med i ett mini-EU, vilket sätter Sverige i en svår situation”, sade svenske EU-parlamentsledamoten Peter Eriksson (MP) i ett uttalande.

Redan i juni?

Under de närmaste veckorna väntar rejäla diskussioner om förhandlingsbudet. På fredag möts medlemsländernas ansvariga statssekreterare och EU-ambassadörer i Bryssel och samtidigt åker Cameron på snabbvisit till Danmark och Polen.

Om sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer kan enas den 18-19 februari kan britterna mycket väl få folkomrösta om fortsatt EU-medlemskap redan den 23 juni – i så fall samtidigt som Cameron och hans kollegor återigen samlas till ett toppmöte i Bryssel.

”Rättvis uppgörelse”

– Jag har alltid sagt att jag vill att Storbritannien ska stanna som medlem i EU på basen av en rättvis uppgörelse. Och den uppgörelse som ligger på bordet är rättvis, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i debatten i Strasbourg.

Juncker talar även om flyktingkrisen, som också kommer att diskuteras av stats- och regeringscheferna vid toppmötet.

– Allt har sagts, men mycket återstår att göra. Vi kan inte vara stolta över vår insats hittills. Flyktingkrisen har utvecklats till en europeisk solidaritetskris, säger Juncker, starkt kritisk över medlemsländernas oförmåga att leva upp till tidigare beslut om bland annat omfördelning av asylsökande.

Efter Juncker talar i första hand de olika partigruppernas gruppledare.

– EPP vill ha en lösning. Vi vill ha kvar Storbritannien i EU. De förslag som presenterats av herr Tusk utgör en bra grund, säger tyske Manfred Weber från kristdemokratiskt konservativa EPP, som är EU-optimist inför väntande folkomröstning.

– Storbritannien utan EU är en dvärg. . . Och EU utan Storbritannien räknas inte. Det är ingen motvikt mot Kina, USA, Ryssland. Det är Putin som vinner i det här spelet – han gillar ett splittrat Europa, säger i sin tur belgaren Guy Verhofstadt från liberala Alde.

Skilda åsikter

Från de två brittiskdominerande partigrupperna hörs vitt skilda åsikter om Donald Tusks föreslagna lösning.

– Det här är en bra startpunkt, säger Syed Kamall – partikamrat med David Cameron i brittiska Tories och gruppledare för EU-skeptiskt konservativa ECR.

– Det är dags för det brittiska folket att få sin röst hörd – för första gången på 40 år. Var vänliga och respektera det! ber Kamall.

Nigel Farage från UK Independence Party (Ukip) tror i sin tur att det inte ens finns ”en snöbolls chans i helvetet” att britterna kommer att säga ja till Tusks lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.