Vladimir Putin och Angela Merkel. Foto: TT

EU:s hot mot Ryssland: Nya sanktioner

Publicerad

Redan i morgon tisdag kan EU-länderna enas om det tuffaste sanktionspaketet hittills mot Ryssland. Både från Tyskland och Storbritannien kommer signaler i den riktningen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel förväntar sig att EU ska enas om sanktionspaketet i morgon när medlemsländernas ambassadörer möts i Bryssel, det framkom vid en pressträff i Berlin i dag.

I helgen sa den tyske finansministern Wolfgang Schäuble till tidningen Bild am Sonntag att Tyskland måste prioritera fred framför ekonomiska intressen. Tyskland har ju länge varit skeptiskt till hårdare sanktioner mot Ryssland, men tonläget har skärpts efter den förmodade nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17.

Krimkonflikten

Sanktioner inom tre områden

Den brittiske premiärministern David Camerons talesman säger till tidningen the Guardian att det finns en bred enighet om att införa sanktioner på tre områden; bank- och finanssektorn, försvarssektorn och energisektorn.

Just nu diskuterar medlemsländerna om sanktionerna endast ska omfatta framtida kontrakt och inte gällande kontrakt, skriver tidningen.

Kan träda i kraft inom ett dygn

Rent formellt är det möjligt för EU-ledarna att ge ambassadörerna befogenhet att godkänna sanktionerna för att slippa ännu ett möte på toppnivå.

I så fall kan sanktionerna träda i kraft redan inom ett eller två dygn, enligt the Guardian.

De ekonomiska sanktionerna skulle innebära att ryska statskontrollerade bankers tillgång till europeiska kapitalmarknader minskar, ett embargo mot vapenhandel och mot export av militärt känsliga varor och energi-teknologi till Ryssland.

Utökades förra veckan

I förra veckan beslutade EU att frysa tillgångar och införa reseförbud för ytterligare 15 personer och 18 företag eller organisationer med koppling till Ukraina-konflikten. Redan tidigare fanns 72 personer och två bolag på Krimhalvön på sanktionslistan.

Om det nya sanktionspaketet genomförs är det första gången sedan Ukrainakrisens början som EU eller USA slår till mot hela sektorer snarare än individer eller företag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet