Bland annat Sverige och Tyskland vill att EU-länder förbinder sig till att ta emot en del av de 160.000 flyktingar som ska förflyttas från Grekland, Italien och Ungern. Foto: TT

EU:s ministrar i möte om flyktingkvoter

Uppdaterad
Publicerad

I dag möts EU:s justitie- och inrikesministrar i Bryssel för att diskutera obligatoriska flyktingkvoter för medlemmarna, men flera länder har redan sagt nej och en lösning ser inte ut att vara i sikte.

Sverige, Tyskland, Frankrike och Italien hör till dem som vill se ett system där alla EU-länder förbinder sig till att ta emot en del av de 160.000 flyktingar som ska förflyttas från Grekland, Italien och Ungern, men många av EU:s 28 medlemmar säger nej.

Till dem hör Ungern, Polen, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien och Slovakien som alla redan har meddelat att de inte tänker gå med på EU-kommissionens förslag att inför obligatoriska flyktingkvoter.

#flykt

– Vi kommer att göra allt för att övertyga Europa om att kvoter är meningslösa, sa Slovakiens premiärminister Robert Fico i ett tv-framträdande.

Tyskland och Frankrike skulle ta flest

Samma lands inrikesminister, Robert Kalinak, säger att han har mandat från parlamentet att lägga in ett veto mot obligatoriska flyktingkvoter inom EU.

– Flyktingkvoterna är riktade mot flyktingarna och kommer inte att lösa krisen på något sätt, säger han.

Danmark, Irland och Storbritannien kan enligt tidigare överenskommelse inte tvingas att gå med på förslaget och Rumäniens inrikesminister, Gabriel Oprea, säger att landet inte vill ta emot fler än de 1.785 som man tidigare kommit överens med EU om.

Flyktingkvoterna skulle anpassas efter de enskilda ländernas förmåga att ta emot flyktingar. 60 procent av de 160.000 som ska omfördelas skulle enligt planen hamna i Tyskland, Frankrike och Spanien.

Planeras redan för nytt möte

I dag återupptogs också ett möte mellan EU-ländernas ambassadörer som sent i går kväll slutade utan konkreta överenskommelser. Enligt en källa till al-Jazeera kom länderna inte överens om säkerheten kring och kontrollen av EU:s gränser.

Risken för att även dagens möten blir resultatlösa är överhänganden och EU:s permanente ordförande Donald Tusk har redan sagt att ett nytt möte kommer att hållas i slutet av september om förslaget om flyktingkvoter inte får stöd av en majoritet av länderna. Sverige kommer i dag att representeras av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

I helgen återinförde Tyskland gränskontroller efter att för flera veckor sedan ha slutat tillämpa Dublinförordningen och skicka tillbaka flyktingar till det första land i Europa de kommit till, men i går blev flyktingtillströmningen för mycket för flera av landets regioner. Tyskland tog till åtgärden för att stoppa tillströmningen och återinföra ordning i processen, meddelade inrikesministern Thomas de Maiziere.

– Flyktingar kan inte få välja i vilket land de ska söka skydd, sa också Thomas de Maiziere.

Skärpta gränskontroller på flera håll

Efter Tysklands beslut har flera andra länder höjt rösten för skärpta gränskontroller.

– Om vi inte gör det kommer landet inom loppet av några få dagar bli fullständigt överbelastat, säger Österrikes utrikesminister, Sebastian Kurz.

Tjeckien har aviserat en skärpning av säkerheten på sin gräns mot Österrike och tidigare meddelade Makedonien att man ser över möjligheterna att bygga ett eget stängsel längs med gränsen till Grekland.

de Maiziere får också stöd av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Vi förstår att beslutet var nödvändigt för att försvara Tysklands och Europas värderingar, säger han till den tyska tidningen Bild.

Ungern kommer från och med i morgon att gripa alla flyktingar som tar sig in i landet utan rätt dokumentation.

Fakta: EU-kommissionens förslag

EU-kommissionen vill att EU-länderna ska förbinda sig till ett permanent kvotsystem, enligt vilket varje land tar emot ett visst antal flyktingar som kommer till EU.

I det första skedet ska 160.000 personer som finns i Ungern, Grekland och Italien placeras i något av de övriga 25 EU-länderna.

Hur många människor varje medlem ska ta emot avgörs av landets BNP, befolkning, arbetslöshet och antalet asylansökningar som redan har behandlats.

Flera av länderna som motsätter sig kvoterna kan tänka sig att ta emot flyktingar om de själva får bestämma hur många.

Förslaget om flyktingkvoterna är bara en del av EU-kommissionens förslag för hur unionen ska hantera den pågående flyktingkrisen. Här är ett par andra:

 * Skapa en permanent fördelningsmekanism för framtida kriser av samma art, inklusive möjlighet för den som inte vill delta – och kan hänvisa till särskilda skäl – att i stället betala 0,002 procent av landets BNP.

 * Införa en gemensam lista över ”säkra länder” för att snabba på återsändandet av personer som inte har asylskäl.

 * Göra tillbakaskickandet mer effektivt med hjälp av gemensamma instruktioner och en handlingsplan.

 * Arbeta för politiska lösningar i exempelvis Syrien och Libyen och hjälpa hårt utsatta grannländer ekonomiskt.

 * Skapa en Afrikafond för att få fler att stanna i sina hemländer med hjälp av ekonomiska och politiska satsningar.

Källa: TT, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet