Ett antal flyktingar till fots på järnvägsspåren mellan Serbien och Ungern. I ett försök att hantera den pågående flyktingkrisen kommer EU nu att upprätta en ny Frontexinsats vid gränsen mellan Grekland, Albanien och Makedonien. Foto: TT

EU sätter in nya vakter vid gränserna

Uppdaterad
Publicerad

Länderna i västra Balkan vill strama åt sina gränser för att få kontroll över flyktingflödet upp genom Europa. En ny Frontex-insats förespråkas längs Greklands gräns mot nordväst.

Totalt 16 punkter finns med i ett utkast till gemensamt mötesuttalande som redan på förhand hade läckt ut inför söndagens extrainsatta flyktmöte i Bryssel.

På plats fanns framför allt stats- och regeringscheferna från de närmast berörda länderna längs ”Balkan-leden”. Huvudfrågan var given: hur ska man få ordning på den flyktingvandring som sker från de grekiska öarna upp genom Europa.

#flykt

– Vi står inför en humanitär kris, konstaterade Greklands premiärminister Alexis Tsipras på väg in till mötet.

– Bara den senaste veckan kom 50 000 flyktingar till Lesbos. Grekland kan inte klara det här själv, sade i sin tur Jean Asselborn , utrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Luxemburg.

Ny gränsinsats

I det utläckta utkastet till uttalande från mötet manas till handling och samarbete. ”Grannar borde arbeta med varandra – inte mot”, heter det i texten, där merparten av åtgärderna var tydligt inriktade på att få stopp på de senaste månadernas flyktingvandring.

Bland annat talas om att utöka Frontex-insatsen Poseidon, som spanar till havs i Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet, samt upprätta en ny Frontex-insats vid gränsen mellan Grekland, Makedonien och Albanien.

Sistnämnda väg används av merparten av de flyktingar som undviker att registrera sig när de anlänt till någon av de grekiska öarna, eftersom de i stället hoppas att landvägen kunna ta sig fram till exempelvis Tyskland eller Sverige.

Som svar på Sloveniens bön om polishjälp från EU tidigare i veckan lovas också utplacerandet av 400 gränsvakter redan till på onsdag.

Mer skydd

De deltagande länderna lovar också att ”utöka sin kapacitet att erbjuda tillfälligt skydd, mat, hälsovård och vatten till alla som behöver”. Dessutom förbinder sig ledarna att inte genomföra åtgärder som helt enkelt skeppar vidare flyktingar genom det egna landet till ett annat.

Samtidigt betonar man att ett land kan vägra inresa till icke EU-medborgare utan tillstånd som inte tänker söka skydd i landet.

De tio länderna vill också att EU-kommissionen och Frontex ökar farten med att få till stånd ett praktiskt samarbete kring hemskickande av personer som inte fått asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet