Syriska flyktingar i flyktingförläggningen Zaatari i Jordanien. Foto: TT

EU stödjer Turkiet med pengar

Uppdaterad
Publicerad

EU kommer att stödja Turkiet med en miljard euro för att hjälpa landet hantera flyktingkrisen. Turkiet ska bygga sex nya mottagningscenter för flyktingar och EU ska vara med och finansiera dessa. Det framgår av en överenskommelse mellan EU och Turkiet.

– Det är tydligt att vi behöver Turkiet. Kommissionen kommer även att stödja landet, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i parlamentet i Strasbourg, efter att ha hyllat Ankara för att Turkiet tagit emot 2,2 miljoner flyktingar från krigets Syrien.

– Europeiska unionen och Turkiet måste arbeta tillsammans, utveckla en flyktingpolicy och hjälpa de olycksdrabbade som kommer till oss, fortsatte han.

Turkiet kommer att stärka sin kustbevakning. Det blir fler patruller och modernare utrustning kommer att skaffas. Ett bättre samarbete med den grekiska kustbevakningen ska organiseras.

Turkiet kommer också att utöka samarbetet med sina europeiska grannar så att flyktingar och migranter lättare kan skickas tillbaka till Turkiet. Det gäller flyktingar som kommer till Grekland, Bulgarien och Rumänien.

Ska förbättra vilkoren

I en första kommentar säger Turkiets ekonomiminister Nihat Zeybekci att han välkomnar det ekonomiska bidraget från EU, men att det ”inte är någon lösning”, uppger Reuters.

Den gemensamma planen för att hantera flyktingkrisen ska dels förbättra villkoren för flyktingarna i Turkiet men också förhindra att fler kommer till landet och tar sig vidare till EU. Man vill också trappa upp bekämpningen av de kriminella nätverk som livnär sig på flyktingsmugglingen.

EU kommer att fortsätta ge stöd till syriska flyktingar i Libanon, Jordanien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.