Labours Sadiq Khan kan komma att bli borgmästare i London. Foto: TT

Labour tappar mark i brittiskt val

Uppdaterad
Publicerad

Labour gick tillbaka – men bara lite lagom. Skotska nationalister och Ukip ökade – men också bara lagom. Det brittiska regionalvalets betydelse för kommande EU-omröstning blir än mer svårtolkat sedan de stora rörelserna uteblivit.

Runt om i landet försöker så gott som samtliga partier nu på morgonen framhäva att just de lyckats över förväntan.

– En ny gryning vaknar i Wales. Här i dalgångarna har den redan grytt, strålar nationalistpartiet Plaid Cymrus ledare Leanne Wood efter att ha besegrat Labour i ett av deras äldsta och mest traditionella fästen i Rhondda-dalen.

Fast egentligen gick det inte så bra för Plaid Cymru som Wood hade hoppats. Partiet går fram, men hamnar ändå långt efter Labour totalt sett. Och Labours väntade tillbakagång blir inte så dramatisk som befarats.

Vinnare i Wales blir i stället EU-fientliga UK Independence Party som tar sina första mandat hittills i regionalförsamlingen – sannolikt sju stycken.

SNP utropar seger

I Skottland gick det dock inte alls för Ukip, som riskerar att helt bli utan mandat i det skotska parlamentet. Där kommer i stället nationalistiska SNP fortsätta att dominera, med totalt 63 av 129 mandat.

– Det är nu ställt utom allt tvivel att SNP har vunnit en tredje seger i rad i ett skotskt parlamentsval. I natt har vi skrivit historia, säger partiledaren Nicola Sturgeon enligt AFP.

Å andra sidan går ändå partiet aningen bakåt, får ingen egen majoritet och tappar exempelvis segern i centrala Edinburgh till Konservativa partiets nya Skottlandsledare Ruth Davidson.

För Labour blev samtidigt det skotska valet så illa som partiet befarat. Labour, som länge dominerat helt i Skottland, är nu inte ens näst störst i landsdelen.

London väntar

Totalt sett blev ändå inte valdagen så katastrofal för Labour som vissa analytiker – inte minst på högerkanten – siat om på förhand. Partiet har tappat en mängd lokala fullmäktigeplatser i England, men långt ifrån så många som det kunde ha blivit.

– Det är definitivt en blandad bild för Labour, framhärdar biträdande partiledaren Tom Watson för BBC.

Labour räknar dessutom fortfarande med seger för sin kandidat, Sadiq Khan, i borgmästarvalet i London, varifrån resultaten inte väntas förrän sent i eftermiddag.

Viktigt borgmästarval

Det tunga borgmästarvalet i London tros vara färdigräknat först sent under fredagseftermiddagen.

De första siffrorna från Nordirland väntas först framåt helgen.

Labour-kandidaten Sadiq Khan har varit favorit i opinionsmätningarna, klart före sin konservative huvudkonkurrent Zac Goldsmith.

– Förhoppningsvis, om jag vinner, kan jag bli den borgmästare som enar vår stad igen, sade Khan till nyhetsbyrån AFP inför valet.

För Labour är en eventuell London-seger en rejäl fjäder i hatten, efter åtta års konservativ styre under den nu avgående Boris Johnson.

”Allt är en röra”

I Wales spretade röstandet rejält i sommarhettan i går.

– Jag röstar Ukip! Allt är en enda röra! fräste en välklädd herre på väg ut från sin vallokal på Talbot Road, strax väster om centrum.

– Jag brukar rösta Labour, men nu är jag nog på väg helt åt andra hållet. Jag tycker inte Labour har gjort så mycket på sistone, sade näste man, som presenterade sig som Robert.

Till skillnad mot den välklädde var Robert ändå för ett fortsatt EU-medlemskap, när den frågan ska avgöras nästa gång britterna går och röstar, den 23 juni.

Ukip tar plats?

Även Amy Davies, som röstade inne i Centralbiblioteket i centrum, vill vara kvar i EU.

– Jag är inte direkt rädd för att lämna, men det känns osäkert. Vi vet inte hur det blir. Jag tror att många unga vill vara kvar, men de äldre vill gå ur. Och många är nog oroliga för att det främst är de äldre som kommer att rösta, sade Amy – som i regionalvalet lade sin röst i mitten, på Liberaldemokraterna.

Att döma av en opinionsmätning som presenterades efter vallokalernas stängning tycks dock valet främst ha blivit en framgång för EU-motståndarna. EU-kritiska Ukip – UK Independence Party – tar enligt opinionsundersökningen för första gången plats i det walesiska parlamentet och får åtta av de totalt 60 mandaten.

Mätningen siade att Labour återigen blir störst, men utan egen majoritet.

Fakta: Valen i Storbritannien

  • Gårdagens val i Storbritannien gällde bland annat de regionala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland, som alla har olika former av regionalt självstyre. För närvarande regerar nationalistpartiet SNP i Skottland medan Labour har makten i Wales. I Nordirland ingår i princip alla partier i regeringen, i enlighet med rådande fredsuppgörelse.
  • I England stod samtidigt nästan 3 000 lokala fullmäktigeplatser på spel, inklusive borgmästartitlarna i bland annat London, Liverpool och Bristol.
  • Den 23 juni håller sedan hela Storbritannien sin folkomröstning om att stanna kvar i eller lämna EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.