Foto: TT

EU tar krafttag mot sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet vill ha nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp och vill ha en strategi inom EU för att bekämpa detta.

Kraven framförs i en ickebindande resolution som antogs på torsdagen, som följd av #metoo-kampanjen och den senaste tidens många vittnesmål om övergrepp.

Samtidigt vill parlamentet se en oberoende utredning av de rapporter som kommit om sexuella trakasserier i det egna parlamentet.

Vill se en lagändring

Parlamentet vill även införa en obligatorisk utbildning i respekt och värdighet på arbetsplatsen, och bland annat införa ett konfidentiellt register för olika ärenden, och att de som utsatts för övergrepp ska få stöd under rättsprocessen och i kontakt med den lokala polisen.

Parlamentet vill att EU-kommissionen nu ska föreslå bland annat en lagändring som en del av strategin mot trakasserier sexuella övergrepp inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.