Foto: TT

EU-toppar dundrar mot Turkiets fascistanklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets anklagelser om fascism i Nederländerna saknar helt koppling till verkligheten. Det säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

De hårda turkiska utfallen, bland annat från president Recep Tayyip Erdogan, kom efter att Nederländerna i helgen ställt in valmöten med turkiska politiker i Rotterdam.

– Rotterdam... blev fullständigt förstört av nazisterna och har nu en borgmästare som är född i Marocko. Om någon ser fascism i Rotterdam så saknar de helt kontakt med verkligheten, säger Donald Tusk.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Tusk sade även ”vi känner alla lojalitet med Nederländerna”.

”Chockad”

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger sig vara chockad av anklagelserna och tillade att de bara för Turkiet längre bort från ett framtida EU-medlemskap.

– Mitt hemland, Luxemburg, ockuperades av nazisterna. Vårt folk led. Min far tvingades in i den tyska armén tillsammans med sina tre bröder.

– Att jämföra den tiden med nutiden är helt oacceptabelt, säger Junker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet