Emma Morano, 116 år. Foto: TT

Europas äldsta kvinna nu 116 år

Uppdaterad
Publicerad

Emma Morano, Europas äldsta person och näst äldst i världen, firade sin 116:e födelsedag genom att erbjuda sig att sjunga för gratulanterna.

Morano, den ena av två kvinnor som bevisligen föddes på 1800-talet, nådde milstolpen i söndags i sin lilla lägenhet i småstaden Verbania i den nordliga regionen Piemonte.

– Jag mår bra, jag mår bra och så länge det förblir så kommer jag stanna hos er, sade hon enligt italienska medier.

Därefter erbjöd hon sig att sjunga ”Parlami d'amore Mariù” (Tala till mig om kärlek, Mariu).

Ätit två råa och ett kokt ägg om dagen

I en intervju för New York Times tidigare i år sade Morano att hon levt så länge tack vare att hon lämnade en våldsam man 1938, strax efter att hennes enda barn dött vid sju månaders ålder, och att hon ätit tre ägg om dagen under merparten av sitt liv. Som 20-åring led hon av anemi och rekommenderades att äta två råa och ett kokt ägg om dagen, vilket hon sedan fortsatt med.

Amerikanskan Susannah Mushatt Jones, den andra medlemmen i 116-klubben, tillskriver också sin långa levnadstid att levt ensam i hela sitt liv bortsett från ett kort äktenskap som varade i fem år mellan 1928 och 1933. Hon äter också ägg regelbundet, men föredrar dem i form av äggröra tillsammans med fyra baconskivor. Hon fyllde år den 7 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.