Rita och hennes son överlevde jordbävningen i Amatrice, men flera av hennes familjemedlemmar har dött. Foto: TT/Helene Nyman

Bara Rita och sonen klarade sig – resten dog

Uppdaterad
Publicerad

Rita och hennes son överlevde jordbävningen i italienska Amatrice. Men flera av Ritas familjemedlemmar dog i katastrofen och hennes föräldrar har fortfarande inte hittats.

På en bänk utanför sportanläggningen i Amatrice sitter Rita med sin hund. Hit evakueras folk vars hus raserats. Hon berättar att fyra medlemmar i hennes familj har omkommit i jordbävningen – hennes föräldrar, hennes kusin och hennes 13-årige brorson.

Bara hon och sonen har klarat sig. Föräldrarna är fortfarande kvar under rasmassorna medan brorsonen grävdes fram av sin pappa. 

Jordbävningen i Italien

Rösten brister när hon säger att hon har inget kvar.

Förlorade allt

Huset raserat, familjen borta och inget jobb. Sonen jobbade med trädgårdsarbete men det må det inte vara något behov av nu, säger hon med en suck.

Några grannar kommer fram och tröstar men då börjar hon gråta. En hjälparbetare frågar hur det står till och då ber hon om lite mat. 

På en annan bänk sitter ett gammalt par med en portfölj, en väska och en kudde.

Hjälparbetet pågår för fullt

Attilo och Luciana bor i ett fyravåningshus i den nya delen av stan. Bottenvåningen på huset blev förstörd men själva huset står kvar.

– När skalvet kom skakade allt och saker for omkring åt alla håll, men vi väntade en halvtimme innan vi gick ut, berättar Attilo och då såg vi att huset tjugo meter bort var totalförstört.

Nu får paret tillbringa nätterna på sportanläggningen tillsammans med många andra. Utanför anläggningen pågår hjälparbetet för fullt. Tältsängar packas upp, mängder av vatten transporteras och folk kommer med kassar med kläder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävningen i Italien

Mer i ämnet