De läckta mejlen kommer från Colin Powells privata Gmail-konto och skickades under 2015. Foto: TT

Ex-ministern: Israel har 200 kärnvapen riktade mot Iran

Uppdaterad
Publicerad

Israel har 200 kärnvapenstridsspetsar riktade mot ärkefienden Iran. Det skriver USA:s förre utrikesminister Colin Powell i ett privat mejl som läckts av ryska hackare.

Israel tros ha utvecklat kärnvapen för flera årtionden sedan, men landet har inte officiellt medgett att man har den sortens militära kapacitet.

Dessutom är informationen kring ett sådant vapenprogram hemligstämplad inte bara i Israel, utan även i USA, rapporterar New York Times.

Hot mot världsfreden?

De läckta mejlen kommer från Colin Powells privata Gmail-konto och skickades under 2015.

Powell, som är pensionerad general i USA:s armé, var USA:s utrikesminister 2001-2005 och kommenterade i mejlen det tal som den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus nyss hållit i den amerikanska kongressen.

Ett tal som handlade om det hot som han ansåg Iran utgöra för Israel och världsfreden och som lobbade för att det kärnenergiavtal som just då diskuterades mellan Iran och flera av världens stormakter skulle stoppas.

”Iranierna kan inte använda ett (kränvapen) om dom till slut lyckas tillverka ett. Pojkarna i Teheran vet att Israel har 200 stycken, alla riktade mot Tehran, och vi har tusentals”, skrev Powell bland annat.

”Har inte tillgång till information”

En talesperson för ex-ministern säger dock till nyhetsbyrån AP att Colin Powell bara refererat till andras offentliga uppskattningar om Israels kärnvapen.

Samma talesperson hävdar också att Colin Powell lämnade regeringen tio år innan mejlet skrevs och att han inte har någon tillgång till hemligstämplad information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.