Expert: Ammoniumnitrat bakom explosion

Uppdaterad
Publicerad

Explosivämnesexperten Henric Östmark misstänker att det är ammoniumnitrat som orsakat explosionen.

Orsaken till explosionen är inte klarlagd, men explosivämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tycker att det låter som att det kan röra sig om ammoniumnitrat.

– Det är mycket vanligt inom konstgödning och det används i mycket stora mängder när man gör det – hundratals ton per timme kan man framställa genom en sådan här fabrik, säger han.

Ammoniumnitrat tillverkas av ammoniak och salpetersyra.

– Ammoniumnitrat är ett explosivämne om man råkar få in något bränsle i det, och konstgödningsfabriker har ju flugit i luften tidigare. Med de här mängderna så blir det gigantiska explosioner, säger Östmark till TT, med reservationen att innehållet i konstgödningsfabriken och orsaken till explosionen inte är klarlagda ännu.

Fabriksledningen: Ingen explosionsrisk

Fabriken West Fertilizer har rapporterat till både den amerikanska naturskyddsmyndigheten EPA och lokala säkerhetsmyndigheter att det inte fanns någon brand- eller explosionsrisk på fabriken, skriver Dallas News.

I den krishanteringsplan som anläggningar som hanterar giftiga eller farliga ämnen måste lämna in till myndigheterna i USA, rapporterade West Fertilizer ett innehav av 24,5 ton vattenfri ammoniak. Men i rapporten uppges att det värsta möjliga scenariot skulle vara en 10 minuters läcka av ammoniakgas, och att detta varken skulle kunna orsaka dödsfall eller några skador.

Enligt rapporten finns inga andra farliga ämnen vid fabriken, skriver Dallas News.

Fabriken ligger i utkanten av samhället West.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.