Polens nye president, Andrzej Duda, efter vinsten i valet. Foto: TT

Expert: Populistiska tongångar i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Polens nye president Andrzej Duda beskrivs som EU-skeptisk och har utlovat stora förändringar. Hans utrymme att förändra är dock litet, säger en expert som TT talat med.

Andrzej Duda, som vann söndagens val, lovar polackerna sänkta skatter, lägre pensionsåldrar och ett större statligt ägande i banker. Samt en hårdare linje mot Ryssland. Löftena beskrivs som populistiska, men experter säger samtidigt att Duda förstått hur de många polacker känner som inte fått del av landets ekonomiska framgångar de senaste åren.

Små förändringar

Några stora förändringar är enligt bedömare inte möjliga. Analytiker som nyhetsbyrån Reuters pratat med säger att Polen inte har råd med presidentens vallöften om sänkta skatter och tidigare pension. Dessutom har han inget mandat att fatta beslut i de frågorna – det gör regeringen som nu styrs av det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen.

Det är inte heller särskilt troligt att Andrzej Duda kommer att driva på för en hårdare linje mot Ryssland, anser Johan Eellend, expert på Baltikum vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Utrikespolitiskt spelar det inte så stor roll vem det är som är president, förre premiärministern Donald Tusks linje gäller fortfarande, säger han.

Dudas parti, konservativa Lag och rättvisa, kommer att föra fram Jaroslaw Kaczynski som premiärministerkandidat i höstens parlamentsval, rapporterar AFP som stöder sig på källor i partiet. Kaczynskis chanser – han är för övrigt tvillingbror med förre presidenten Lech Kaczynski – anses ha ökat tack vare att Duda blir president.

Starka tyska band

Donald Tusk, som var premiärminister 2007-2014, ändrade kurs och förde landet politiskt närmare Tyskland. Enligt Johan Eellend stärkte Polen under den senaste ekonomiska krisen sitt inflytande i EU och i samband med Ukrainakrisen har banden till Tyskland blivit ännu starkare.

När nu Tyskland är drivande i förhandlingarna med Ryssland om en lösning på Ukrainakrisen är det enligt Eellend inte troligt att Andrzej Duda kommer att driva en egen linje i den frågan.

– Han kanske kommer att öka den retoriska pressen mot Ryssland, men en hårdare politik är inte att vänta före ett eventuellt regeringsbyte, säger Johan Eellend.

Andrzej Duda fick 51,5 procent av rösterna. Nu avgående presidenten, högerliberalen Bronislaw Komorowski, fick nöja sig med 48,5 procent. Drygt hälften av de röstberättigade, 55,3 procent, deltog i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.