Expert: Diktatorn bluffar om skandinaviska IS-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad påstående att de farligaste IS-ledarna kommer från Skandinavien väcker stor uppmärksamhet. Men enligt Per Jönsson, Utrikespolitiska institutets expert på Mellanöstern, är det högst osannolikt att den uppgiften stämmer.

– Det finns inga exempel på att skandinaver skulle ha fått ledande positioner i någon terrororganisation, särskilt osannolikt är det inom IS. Det är män från länder som Afghanistan, Tjetjenien eller Libyen som blir ledare. De har stridserfarehet medan ungdomar från väst oftare utnyttjas som självmordsbombare. De anses för fysiskt och psykiskt veka för att tränas upp till soldater.

Vill förstärka hotbilden

Per Jönsson menar att det är ett uppenbart propagandaknep från diktatorns sida att i sin intervju med Expressen framhålla terrorhotet mot de skandinaviska länderna.

Syrienkriget

– Han vill få förståelse och söker stöd för sin sak. Till en spansk tidning skulle han säkert säga att de iberiska terroristerna utgör ett särskilt farligt hot. Det betyder inte att det verkligen är så.

I takt med att hotet från IS ökat har västvärldens inställning gentemot al-Assad förändrats, menar Per Jönsson. Regimen betraktas fortfarande som oerhört brutal, men i jämförelse med motståndaren IS framstår den som ett säkrare alternativ. Just nu kontrollerar al- Assad ungefär hälften av det syriska territoriet och många viktigare städer. De hårdaste striderna står mot IS i de östra delarna av landet.

Välregisserade intervjuer

Enligt Per Jönsson brukar Bashar al-Assad regelbundet ge intervjuer till tidningar och TV-bolag från olika delar av världen. De har blivit nyheter i bland annat USA, Storbritannien, Tyskland och flera arabiska länder.

Intervjuerna sker alltid efter samma mönster: Diktatorn beviljar audiens och samtalet förs under respektfulla former från båda håll. Frågorna är ofta smarta och pålästa och svaren långa och väl genomtänkta. Ofta är det kunniga och erfarna reportrar som granskats noga av den syriska säkerhetstjänsten innan de godkänts.

Vill se Sverige som allierad

Att al-Assad brukar ge intervjuer ska också ses som ett medel att vinna omvärldens förtroende och flytta fram positionerna inför de förhandlingar som FN försöker få till för att få slut på blodsutgjutelsen i det krigshärjade landet. Diiktatorn försöker också övertyga väst att sätta press på Saudiarabien, Quatar och Turkiet som enligt honom stödjer motståndarsidan. I den kampen ser han Sverige som en allierad, något han också framhåller i intervjun.

– Han kritiserar Saudiarabien i samma termer som utrikesminister Margot Wallström gjorde och berömmer verkligen Sverige som vågade höja rösten mot en diktatur som resten av västvärlden fjäskar för. I princip påstår han att hans mål är skapa ett demokratiskt Syrien som liknar Sverige. Det behöver inte vara sant, men det är intressant, säger Per Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet