Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Arkivbild. Foto: SVT

Expert: ”Turkiet utför en våg av gripanden”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk har häktats misstänkt för kopplingar till terrororganisationen IS och för att ha planerat terrordåd i Europa. Den senaste veckan har Turkiet utfört massgripanden mot personer som misstänks ha kopplingar till IS, något Turkietkännaren Paul Levin tror kan ha flera orsaker.

– Det kan ha att göra med att man vill visa sig på styva linan mot Trump, säger han.

Under den senaste veckan har flera gripanden mot misstänkta terrorister med kopplingar till terrororganisationen IS gjorts i Turkiet. För senast en vecka sedan greps 400 misstänkta IS-medlemmar i 18 olika provinser i Turkiet.

Experten: Det finns flera olika teorier

Anledningen till den stora mängden gripanden kan vara flera. Paul Levin är föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms Universitet. Han berättar att det finns olika teorier.

– Det är svårt att spekulera i vilken som är den exakta tanken. Först och främst kan det förstås vara så att man agerat på konkret och tidskänslig information man fått om de misstänkta. Men att man agerar nu kan också tänkas ha att göra med att man inför sommarsäsongen vill se till att gripa misstänka terrorister säger han.

Vill visa sig på ”styva linan”

Den andra teorin är att man nu vill visa sig effektiva inför att USA:s president Donald Trump som för första gången samtalade med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan den gångna veckan.

– De här gripandena verkar inte vara kopplade till den här stora vågen, de verkar ha gripits innan, säger Paul Levin.

Däremot, spekulerar Paul Levin, kan beslutet att offentligt häkta dem vara taktiskt.

– Att visa sig på styva linan mot Trump, säger han.

Många är kritiska

Turkiet har under en längre tid ökat insatserna mot IS. Trots den stora vågen av gripanden i förra veckan tycker många att landet borde ha gjort mer.

Paul Levin menar att Turkiet fått motta stor kritik för att man varit för sent ute med polisiära insatser mot IS, att man varit för slapphänt mot misstänkta IS-medlemmar och att man låtit IS agera fritt längs den turkiska gränsen.

– Man har sedan ett par år tillbaka stramat upp i Turkiet, men fortfarande är det många som är kritiska mot att allt för många som arresteras eller grips senare släpps, säger Paul Levin.

Vill minska IS kapacitet

Turkiet har dock gjort ett antal tillslag mot terrororganisationen under det senaste året, och befinner sig just nu i beväpnad konflikt med IS i Syrien. För närvarande intar man staden al-Bab, något som kan vara ytterligare en anledning till vågen av gripanden.

– Det kan vara i syfte att förhindra att IS slår tillbaka i Turkiet, att man försöker dra ner deras kapacitet. IS förlorar mycket territorium på grund av de turkiska trupperna och deras allierades frammarsch, och man kan tänka att de vill slå tillbaka, säger Paul Levin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.