Mellanösternexperten Per Jönsson och en karta över Falluja. Foto: pressbild/SVT

Experten om intåget i Falluja: ”Stödet för IS kan växa”

Uppdaterad
Publicerad

Om irakiska armén med Iranstödd shiamilis kör ut IS från sunnimuslimska Falluja kan det leda till ökad splittring och att stödet för IS växer. Det menar Mellanösternexperten Per Jönsson.

Sedan cirka en vecka tillbaka försöker den irakiska armén återta staden Falluja med hjälp av Iranstödda shiamiliser. Falluja, som togs av IS i början av 2014, ligger cirka sex mil från Iraks huvudstad Bagdad och är ett viktigt centrum för landets sunnimuslimska minoritet.

Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, menar att mycket tyder på att det är den Iranstödda shiamilisen som leder operationen, vilket både USA och Ryssland ser med viss skepsis på.

– Om det är sant och Iran klarar det visar de vem som bestämmer i området. Frågan är vad de sunnimuslimska araberna i Falluja tycker om att shiamilis tar över deras mark? Möjligen leder det till att stödet för IS till och med växer i området, säger han.

Svårt läge för civilbefolkningen

Tiotusentals civila tros befinna sig i Falluja och inför offensiven har de uppmanats att försöka ta sig ifrån sina hem och klä sig i vita plagg så att man ska kunna urskilja dem från Islamiska statens soldater.

– Jag skulle inte vilja vara civil i det här läget. Om du byter flagg och IS stannar kvar i området råkar du illa ut och om du inte byter flagg riskerar du att råka illa ut om shiamilisen vinner. Sunnimuslimska städer står definitionsmässigt på fel sida så det är nog obehagligt hur det än blir, säger Per Jönsson.

För Iraks stabilitets skull och för möjligheten att få någon form av förhandlingslösning i Irak är det oerhört mycket bättre om regimsidan är den som står för offensiven, enligt Per Jönsson.

– De kommer att behandla sunnimuslimer väl. Om det är shiamilisen nästan ökar splittringen. Det innebär sannolikt att sunnimuslimerna i provinsen inte minskar sitt stöd för IS om de blir kontrollerade av shiamiliserna.

”För många är IS att föredra”

Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan, håller med om att det är problematiskt att den irakiska armén ofta slåss tillsammans med Iranstöttade shiamilis eftersom det spär på den konflikten som Irak har mellan sunni- och shiamuslimer.

– I Falluja och andra sunnidominerade delar av Irak finns ett mer komplicerat förhållande till IS. Det finns även ett ganska stort stöd för IS och att beskriva det som ett område under IS förtryck som behöver befrias är därför alltför förenklat. I valet mellan IS och en Iranstödd shialedd regering så är för många IS att föredra och när det då kommer Iranstödda miliser och ”befriar” Falluja, så är konsekvenser långt ifrån självklara, säger han.

Falluja symboliskt viktig stad

Falluja var den första irakiska staden som togs av IS, ett halvår före extremistgruppens offensiv i stora delar av Irak och Syrien och det är ett symboliskt viktigt slag att vinna för den irakiska regimen.

– Det är ytterligare ett tecken i en rad på att IS är tillbakapressat på flera fronter. Den syriska armén gör framsteg i väster och i norr och öster gör både kurdiska styrkor och irakiska armén viktiga framsteg. IS har det tufft just nu på slagfältet, säger Robert Egnell.

– Det blir en betydande seger för regimsidan i Bagdad om de vinner, om det sen är regeringsstyrkor eller shiamilisen som får äran återstår att se, säger Per Jönsson.

Vad betyder det för IS om de förlorar slaget?

– Sådana här enskilda förluster spelar ingen roll för IS. Det är mycket möjligt att IS drar sig ur Falluja snabbt men de kommer säkerligen slå till på andra håll, vilket de har gjort i norra Syrien. För IS är Irak och Syrien en och samma front och de vill visa att de är på hugget fortfarande.

Per Jönsson menar också att bilden av att IS är kraftigt försvagat är överdriven.

– IS är försvagat men inte mycket försvagat, och långt ifrån utplånat. Det är inte säkert att de kommer att utplånas. Talibanerna har varit under attack i 15 år och nu är de tillbaka starkare än någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.