En bäbis som drabbats av zika-viruset och en os-flagga. Foto: TT

Experter: Flytta eller skjut upp OS i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Hundrafemtio experter från ett 20-tal länder uppmanar nu Världshälsoorganisationen WHO att överväga om OS i Rio de Janeiro borde skjutas upp eller flyttas på grund av zika-utbrottet.

De medicinska experterna, bland dem barnläkare och en före detta vetenskaplig rådgivare till Vita huset, skriver i ett öppet brev till WHO att spelen bör skjutas upp efter flyttas med tanke på allmänhetens hälsa, enligt nyhetsbyrån AP.

”Det brasilianska zikaviruset orsakar skador på hälsan på ett sätt som vetenskapen inte har observerat tidigare. En onödig risk uppstår när 500 000 utländska turister från hela världen kommer till spelen, potentiellt blir smittade, och återvänder hem till platser där det kan bli endemiskt (smittspridande)”, skriver gruppen bland annat i brevet.

Zikavirus

I brevet hänvisar man till vetenskapliga studier som visar att zika-viruset orsakar allvarliga skador på nyfödda, men också neurologiska åkommor så som förlamning hos vuxna.

Experterna betonar att trots ansträngningar att utrota myggorna som sprider viruset, har antalet zika-fall i Rio de Janeiro gått upp.

Varnar gravida

I brevet framkommer även en uppmaning till WHO att sammankalla en oberoende grupp som kan ge råd till WHO och Internationella olympiska kommittén, IOK.

– Jag tror på informerat samtycke. Låt en oberoende grupp forskare se över den här frågan och låt alla höra argumenten, säger professor Arthur Caplan från medicin-etiska fakulteten vid universitetet i New York.

Uppmaningarna i brevet går tvärs emot åsikterna hos många ledande experter inom infektionsmedicin. Så länge alla nödvändiga åtgärder vidtas finns ingen anledning att ställa in spelen, anser dessa.

Sommar-OS i Rio de Janeiro invigs den 5 augusti. WHO har redan uppmanat gravida att inte åka till Rio de Janeiro och sagt att andra besökare bör undvika fattiga och överbefolkade delar av staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet