Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det går inte att låta Hamas fortsätta som en tidsinställd bomb”. Hör den israeliske militäranalytikern Meir Elran och den palestinske politiske analytikern Thabet Abu Rass ge sin analys i videon. Foto: John Minchillo

Experterna om Hamas framtid

Publicerad

Israel säger sig vilja utrota terrororganisationen Hamas – men är det ens möjligt? SVT Nyheter har talat med experter både på den israeliska och palestinska sidan.

En stor del av omvärlden kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza. Men Israel säger att de kommer fortsätta kriga mot Hamas tills de uppnått sitt mål: att eliminera terrorgruppen.

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid har talat med en palestinsk och en israelisk expert, som har olika syn på Hamas framtid.

Krig mellan Israel och Hamas

– Det går inte att utplåna en ideologi, säger Thabet Abu Rass, palestinsk politisk analytiker.

Men Meir Elran, israelisk militäranalytiker, är övertygad om att Israel kommer att lyckas.

– Det går inte att låta Hamas fortsätta som en tidsinställd bomb.

”Mycket större kontext”

En av de svenska experter som tidigare uttalat sig i frågan är Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktvetenskap vid Uppsala universitet. Hon ställer sig tveksam till om Hamas utplånande kan leda till en fredlig utveckling.

– Det här ingår i en mycket större historisk och geografisk kontext. Drömmen om ett fritt Palestina kommer ju inte att dö om Hamas utplånas.

Hör mer av de israeliska och palestinska analytikerna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet