Människor flyr explosionerna i Jalalabad. Över 30 personer dödades i terrordådet. Foto: TT

IS tar på sig attack i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Islamiska staten (IS) tar överraskande på sig ansvaret för en blodig självmordsbombning i Afghanistan. Bekräftas den är det den första större i landet. –Det är möjligt att IS kan utmana al-Qaida, talibanerna och Afghanistans regering, säger Jan Hallenberg vid Försvarshögskolan.

Statligt anställda stod i kö utanför en bank för att hämta ut sina löner, när minst en självmordsbombare slog till i Jalalabad på lördagsmorgonen. Över 30 människor dödades och minst ett 100-tal personer skadades, uppger polischefen i staden som ligger i östra Afghanistan.

– Talibanerna tar inte på sig denna attack. Daesh (IS) tar på sig denna attack, sade president Ashraf Ghani några timmar senare enligt AFP.

Tvärtom fördömde talibanerna, som utfört flera attacker de senaste veckorna, dådet.

President Ashraf Ghani kallade attacken för en av de fegaste terrorhandlingar som kan riktas mot oskyldiga civila.

”Påtagligt nytt”

Utspelet från IS kom både på internet och i telefonsamtal till medier. Rörelsens storlek och styrka i Afghanistan är högst oklar. Hittills har IS mest agerat i Irak och Syrien, där den har utropat sitt eget ”kalifat” i delar av länderna.

Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap, gissar att det kan röra sig om tidigare motståndsmän – exempelvis talibaner eller al-Qaida-medlemmar, som bytt tillhörighet. Han betonar att det inte går att dra några större slutsatser på ett enstaka dåd.

– Det finns inga tecken på att IS har några beväpnade styrkor som är ens i närheten av vad de har i Syrien eller Irak, där de har återerövrat massor med mark. Det här är något helt annat, men samtidigt är det första gången de gör något någorlunda kraftfullt i Afghanistan vad jag känner till. Så det är påtagligt att det ändå är något nytt, säger han.

Kan komplicera

Vad IS eventuella roll i Afghanistan är och kan bli är oklar. Det är möjligt att de kan komma att utmana både al-Qaida och talibanerna på deras egen hemmaplan, enligt Hallenberg.

– Talibanerna har tagit väldigt kraftigt avstånd, och på så sätt utmanar IS talibanernas sätt att bedriva motstånd mot regeringen och övriga styrkor.

Han säger att det är svårt att tro att IS ska bli en stor kraft i Afghanistan.

– Men det är klart att de kan komplicera en svår situation ytterligare för regeringen, USA och de andra som stödjer den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.