Explosionen inträffade i närheten av Sultan Ahmed-moskén (längst till höger på bilder) i det historiska området Sultanahmet i Istanbul. Foto: TT

Explosion i centrala Istanbul – elva döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 11 personer dödades och 15 skadades i en kraftig explosion på ett torg i centrala Istanbul. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu säger att en självmordsbombare utsänd av terrororganisationen Islamiska staten (IS) står bakom dådet. Enligt turkiska medier var flera av dödsoffren tyskar.

Explosionen ägde rum i Sultanahmet-området, en central del av staden som ofta besöks av turister. Den turkiska tidningen Hürriyet rapporterar att Davutoğlu informerat Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att de flesta av offren var tyskar.

Den turkiska regeringen har senare meddelat att tio av dödsoffren var tyskar.

Terrordådet i Istanbul

Även bland de skadade ska det förutom turkar finnas sex tyska, en norsk och en peruansk medborgare.

Ett stort antal poliser, ambulanser och brandbilar dirigerades snabbt till platsen som spärrades av.

IS bakom dådet

Myndigheterna utreder vilken typ av explosiva ämnen som använts. Davutoğlu har kallat till ett akut möte med bland andra inrikesministern om säkerhetsläget. Under eftermiddagen gav regeringen besked om att IS står bakom dådet.

– Vi har kommit till slutsatsen att gärningsmannen är en utländsk medborgare som är medlem i Daesh (annan benämning på IS), säger Ahmet Davutoglu.

Stadsdelen Sultanahmet är en av Istanbuls äldsta delar och hyser flera av stadens mest berömda sevärdheter. Antalet turister på platsen är inte lika stort under förmiddagen som senare på dagen, men enligt obekräftade uppgifter befann sig en turistgrupp på platsen för explosionen, vid Theodosius-obelisken alldeles i närheten av den bekanta Blå Moskén.

Turkiska medier rapporterar att polisen också sökt efter en eventuell ytterligare bomb, bland annat med helikopter.

Konsulatet utreder

Jens Odlander, generalkonsul vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul säger till SVT Nyheter att han hörde smällen.

– Vi hörde explosionen, den ägde rum på andra sidan Gyllene hornet. Vi följer naturligtvis nyhetssändningarna och har varit i kontakt med Istanbuls civila myndigheter.

– Nu reser sig naturligtvis frågan om det befann sig några svenskar på plats och det ska vi försöka ta reda på, men det kan ta tid, fortsätter han.

Utrikesdepartementet ändrar för närvarande inte sina reserekommentationer till Turkiet.

Tyska och danska myndigheter har uppmanat sina medborgare på besök i Turkiet att vara extra vaksamma och undvika folksamlingar som uppstår vid turistattraktioner.

Fakta: Våldsamt år i Turkiet

  • Den senaste tiden har flera anhängare till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) fängslats i Turkiet för att de enligt turkiska tjänstemän planerat attacker i Istanbul.
  • Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. IS tog på sig attacken.
  • I juli dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden.
  • Den 6 januari förra året utlöste en kvinnlig självmordsbombare en sprängladdning på en polisstation i Istanbuls turistkvarter. En polis dog. En förbjuden turkisk marxistgrupp tog på sig attacken, som enligt gruppen var ett sätt att ställa styrande AKP till svars för korruption. Gruppen tog även på sig en attack mot poliser vid Dolmabahçepalatset vid Bosporen där ingen skadades allvarligt.

Fakta: Sultanahmet

  • Sultanahmet-torget (Sultanahmet Meydani) är anlagt på den öppna platsen mellan de världskända turistattraktionerna Blå Moskén och Hagia Sofia. Därmed kan torget ses som turismens nav i Istanbul.
  • Dock är det relativt få turister som bor i stadsdelen Sultanahmet. Det är en av Istanbuls äldsta, och därför präglad av låg bebyggelse och vindlande gränder – inte perfekta platsen för stora hotellanläggningar.
  • Sultanahmet ligger på en udde som sluttar sydostligt ner mot Bosporen, i den europeiska delen av Istanbul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Istanbul

Mer i ämnet