En skadad person får hjälp efter attackerna i Mogadishu. Foto: TT

Attentat i Mogadishu – minst 29 döda

Uppdaterad
Publicerad

Två misstänkta bilbomber exploderade i Somalias huvudstad Mogadishu under lördagen. Samtidigt stormade beväpnade män ett hotell i staden. Minst 29 personer miste livet i attackerna.

Enligt polisen ska beväpnade män ha genomfört en självmordsattack och kört upp framför hotellet Nasahablod med en bil riggad med sprängmedel.

– Den är mycket stor och den inträffade i närheten av området vid nationalteatern, uppgav en polis till Reuters.

Efter explosionen ska milismännen ha stormat byggnaden och barrikaderat sig på översta våningen av hotellet. Ett rökmoln siktades efter explosionen, rapporterade AP.

Strider uppges ha pågått inne i hotellet, som enligt polisen ofta besöks av parlamentsledamöter och militärer. Hotellet ligger nära presidentens residens.

Strider i byggnaden

Minst 29 personer ska ha dött vid angreppen, bland dem både soldater och civila.

Strax efter den första explosionen ska en andra misstänkt bilbomb ha detonerat i samma område, i närheten av den förra parlamentsbyggnaden där militära styrkor finns.

Terrorgruppen al-Shabaab har uppgett sig ligga bakom attacken, skriver AP.

Blodigaste attacken någonsin

För två veckor sedan, den 14 oktober, dödades över 350 personer när en lastbil exploderade på en gata i huvudstaden. Det uppges vara den blodigaste attacken som någonsin ägt rum i landet.

Den somaliska regeringen har anklagat al-Shabaab för att ligga bakom angreppet, men det har terrorgruppen förnekat, skriver BBC.

Enligt SVT Nyheters utrikesreporter Claes JB Löfgren är det sannolikt att al-Shabaab ligger bakom båda dåden.

– Det handlar om att al-Shabaab vill störa den här stabiliseringsprocessen som pågår i landet. Man har just genomfört parlamentsval och presidentval, säger han.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.