Satelitbild över den belgiska flygplatsen Zaventem. Foto: SVT-design

Många döda i terrorattacker i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Minst 31 människor rapporteras ha dödats i terrordåd på flygplatsen Zaventem och i Bryssels tunnelbana. Från flygplatsen rapporteras om minst 11 döda och över 90 skadade i två explosioner. Bland de skadade finns tre svenskar, en av dem är allvarligt skadad, uppger UD. I tunnelbanan ska 20 ha dödats och minst 106 skadats.

Explosionerna på flygplatsen inträffade runt klockan 08.00 på morgonen, vid incheckningsdiskarna för Brussels Airlines och American Airlines. 

– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, säger Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Terrorn i Bryssel

Han beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt, säger Lyoura.

Minst 11 människor dödades i flygplatsattacken och 92 skadades, enligt den belgiska räddningstjänsten. Enligt myndigheterna var åtminstone en av de två explosionerna ett självmordsdåd.

Filmbilder som lagts ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Explosion i tunnelbanan

Klockan 09.15 skedde ytterligare en explosion vid tunnelbanestationen Maelbeek, som ligger nära EU-parlamentet. Rök och blodiga människor sågs komma ut ur tunnelbaneentrén.

I Bryssel tas samtliga kommunala färdmedel ut drift, varuhus håller stängt och människor uppmanas av myndigheterna att hålla sig hemma.

I Nederländerna höjer man säkerheten och posterar ut militär vid flygplatser, gränsövergångar. I Frankrike har säkerheten höjts vid samtliga transportnav i Parisregionen, såsom flygplatser, tågstationer och övrig kollektivtrafik, uppger fransk polis.

Höjd säkerhet på svenska flygplatser

I Sverige har polisens Nationella operativa avdelning (NOA) beslutat om en såkallad särskild händelse och höjer därför beredskapen. Flera avgångar mellan svenska och belgiska flygplatser har ställts in. Man skärper också säkerheten för de avgångar man anser beröras.

– Vi har ökad närvaro med informations- och skyddspersonal där vi har avgångar till Belgien, säger Henrik Kelfve, pressansvarig på Swedavia.

Belgiska myndigheter har gått ut och sagt att tre personer misstänks för explosionerna på flygplatsen Zaventem. Två av männen hade handskar på sina vänsterhänder och enligt tidningen La Libre kan avtryckare till bomberna ha funnits där. Båda de männen är nu döda, men polis jagar nu den tredje mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet