Burundisk polis vid platsen där en granat kastades. Foto: TT

Explosioner inför Burundis val

Uppdaterad
Publicerad

Explosioner och skottlossning hördes på måndagskvällen i Burundis huvudstad, kvällen före tisdagens omtvistade presidentval.

Minst tre kraftiga explosioner och återkommande skottsalvor hördes, men det fanns inga rapporter om döda eller skadade. Sent på kvällen hördes fortfarande skott, men mer sporadiskt.

Vittnen rapporterar att okända gärningsmän skjutit mot poliser, som besvarade elden, i förorten Ngagara i norra Bujumbura. Även i andra delar av huvudstaden hördes explosioner och skott. Tidigare under dagen kastades en granat från en bil i närheten av ett torg i centrala delen av Bujumbura, utan att skada någon.

President Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod har utlöst den värsta krisen i landet sedan inbördeskrigets slut för tio år sedan. Över hundra människor har mist livet och över 144.000 personer har flytt landet sedan Nkurunzizas meddelade sin kanditatur i april.

Oppositionen har manat till bojkott av valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.