Branden rasar i Adelaide Hills i Australien. Foto: TT

Extrembrand rasar i Australien

Uppdaterad
Publicerad

En brand som rasar utom kontroll i Adelaide Hills, nordöst om storstaden Adelaide, kan bli den värsta i delstaten South Australia sedan 1983 då över 70 människor omkom.

Fem hus har slukats av lågorna, och många fler är i farozonen eftersom vindhastigheterna tros öka. Enligt tidningen The Guardian har tusentals människor flytt sina hem i landets södra delstater samtidigt som brandmän kämpar för att stävja lågorna.

– Just nu har vi en brand som är extremt farlig och det brinner under svåra förhållanden, säger Greg Nettleton, chef för delstatens landsbygdsbrandkår.

Uppmaningen: Lämna era hem

Värst är branden i området Adelaide Hills, nordöst om staden Adelaide, där hundratals hem nu hotas av lågorna, enligt The Guardian.

Delstatens regeringschef, försteminister Jay Weatherill, har uppmanat invånare att omedelbart lämna området, alternativt ha en bra plan för att stanna och rädda sina hem.

Än så länge har inte allvarliga skador rapporterats, men sex hus ska ha förstörts i lågorna – fem av dem i Adelaide Hills.

Elden sprids i alla riktningar

I Adelaide Hills-området bor cirka 40.000 människor i byar och gårdar som ligger utspridda i ett storslaget landskap. Området är känt för gårdsprodukter och vin.

I den del som kallas Sampson Flat sprids nu elden i alla riktningar, och på bara ett dygn har brandytan växt från 154 hektar till över 4 700 hektar.

Upp emot 2.000 brandmän kämpar runt om i delstaten, både från luften och från marken, och över ett dussin flygplan arbetar med att dumpa vatten på elden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.