Här utövar han parkour – på is

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska is- och snöfestivalen i närheten av staden Harbin lockar en ny sorts personer: De som tränar Freerunning eller Parkour kommer för att utmana sig själva på ett nytt underlag.

Att friktionen är betydligt mindre på is än på betong gör det möjligt att skapa helt nya trick. Men det kräver också att utövarna använder spikskor.  

Varje år sedan 1985 har staden Harbin firat skulpturfestivalen. Byggandet börjar så fort temperaturen fallit under noll grader vilket brukar infalla i slutet av november. Mer än 10.000 arbetare och skulptörer bygger gigantiska torn, palats, broar och katedraler av isblock som hämtas från den närliggande floden.  

Isstaden sträcker ut sig på en yta av 25 fotbollsplaner och temperaturen under vinterhalvåret ligger runt minus 25 grader. I början av mars smälter staden bort. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.