I Evzoni vid den grekiska gränsen mot Makedonien slutar vägen för många flyktingar. Foto: SVT

Grekisk by slutstation för många på flykt

Uppdaterad
Publicerad

Dagens toppmöte mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel domineras av frågan kring hur Grekland och Turkiet ska kunna ta hand om de flyktingar som inte längre får ta sig vidare till norra Europa. Men när allt fler av Europas gränser stängs ökar flyktingsmugglingen. I byn Evzoni i norra Grekland slutar vägen för många av förlorarna bland flyktingarna – människor som betalat stora summor till smugglarna, men nu inte kommer längre, rapporterar SVT:s Claes JB Löfgren.

I dag träffas EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för att under ett extrainsatt toppmöte diskutera den pågående flyktingkrisen.

Efter att gränserna mot norra Europa har stängts för många flyktingar ligger fokus under mötet på hur Grekland och Turkiet, som inte är en av EU:s medlemsländer, ska kunna ta hand om de människor som inte kan ta sig vidare, utan nu istället fastnar i de flaskhalsar som bildats vid ländernas gränser.

En nyckelspelare under mötet är Turkiet, och enligt obekräftade uppgifter som cirkulerat under dagen har landet presenterat såväl krav som erbjudanden.

Bland kraven nämns ett utökat stöd med minst två miljarder euro om året, öppnande av ytterligare fem så kallade förhandlingskapitel i diskussionerna om Turkiets medlemskap i unionen samt visumliberalisering för turkiska medborgare från och med juni eller oktober, enligt TT.

I gengäld ska Turkiet ha erbjudit sig att sätta stopp för flödet över havet och ”byta” migranter mot flyktingar i förhållandet en mot en – det vill säga, ett förslag att som innebär att man återtar en ekonomisk migrant som inte fått asyl i EU för varje syrisk flykting som EU-länderna i sin tur hämtar från Turkiet.

Betalade 2.000 euro

En av de många flyktingar som väntar på att korsa den grekiska gränsen mot Makedonien för att därefter ta sig vidare mot norra Europa är 17-åriga Mohammed från Irans huvudstad Teheran.

Mohammed befinner sig i den grekiska byn Evzoni och betalade tillsammans med sina föräldrar, bror och moster en flyktingsmugglare en stor summa pengar för att ta sig över gränsen, men försöket misslyckades, berättar han för SVT Nyheter.

– Jag försökte ta mig över gränsen, men polisen kom och förde mig tillbaka hit. Det kostade 2.000 euro, 500 euro per person.

Korsat många gränser

I Evzoni möts flyktingar och flyktingsmugglare på Hotel Hara. Där kommer man överens om ett pris för att korsa gränsen, men misslyckas försöket behåller flyktingsmugglarna pengarna, vilket Mohammed bittert fått erfara.

–  Smugglaren har inte varit här på två dagar och jag vet inte var han är, berättar han för SVT Nyheter.

Många av de flyktingar vars väg nu stoppats i Evzoni har korsat många gränser för att ta sig till Europa, och Mohammed är inget undantag.

Familjens resa började då de flög från Teheran till Istanbul i Turkiet där de tog en buss till en fiskeby utanför Izmir. Från byn tog familjen en flotte till den grekiska ön Chios, en färja till Aten för att slutligen ta sig till Evzoni vid den makedonska gränsen med hjälp av buss.

Kriminella nätverk

Smuggeltrafiken i området organiseras av kriminella nätverk – nätverk som inte är synliga i Evzoni, men som enligt Interpols uppskattningar omsätter upp emot 56 miljarder kronor årligen genom den illegala flyktingtrafiken i Europa.

Och i Evzoni finns förlorarna i den enorma flyktingvågen, bland annat pakistanier från delstaten Punjab som betalat 5.000 dollar för att ta sig till Greklands gräns mot Makedonien, men som nu inte kommer längre.

Pakistanier har mycket små chanser att ta sig vidare norrut, och skulle de trots allt lyckas har de än mindre chans att därefter få asyl i länder som Tyskland och Sverige.

Vill ta sig till Tyskland

Även för iranier som Mohammed ser läget mörkt ut, men trots det tänker den 17-åriga pojken inte ge upp.

Efter det misslyckade försöket att korsa gränsen mot Makedonien med hjälp av en flyktingsmugglare tänker han göra ett nytt försök – men den här gången på egen hand. Och slutdestinationen är klar, berättar han för SVT Nyheter.

– Jag ska ta mig till Makedonien, Serbien och därefter vidare till Ungern, Österrike och Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.